Ana Sayfa Muhasebe Yurt dışından Türkiye’ye kısa süreli eğitim vermeye gelen kişiler için gelir vergisi...

Yurt dışından Türkiye’ye kısa süreli eğitim vermeye gelen kişiler için gelir vergisi ve kdv ödenecek mi?

1033
0

Yurt dışından, Türk firmasına kısa süreli eğitim ve danışmanlık vermek üzere gelen yabancı uyruklu gerçek kişiye yapılan ödemeler nasıl gider gösterilebilir? Gelen kişi fatura veya serbest meslek makbuzu vb. evrak veremiyor. Sözleşme geçerli olur mu?

 

Ödeme yapılan yabancı uyruklu kişinin mukimi olduğu ülke ile mevcut bir çifte vergilendirme önleme anlaşması bulunması halinde, tevkifat uygulamasında anlaşma hükümlerinin dikkate alınması ve anlaşmalarda belirlenen oranların uygulanması gerekmektedir.

Yabancı kişi için stopaj nihai vergi niteliğinde olup ayrıca münferit beyanname verilmemektedir.

Vergi anlaşmalarının bir çoğunda serbest meslek faaliyeti icra eden sanatçıların yapmış oldukları faaliyetler dolayısıyla elde ettikleri gelirlerin belli şartlar dahilinde faaliyetin icra edildiği devlette vergilendirilebileceği belirtilmektedir.

KDV açısından KDV Kanunu’nun 1/1 maddesi uyarınca Türkiye’de serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler KDV’ye tabidir.

Serbest meslek faaliyetini icra eden kişi yapmış olduğu bu hizmet dolayısıyla KDV mükellefidir.

KDV Kanunu’nun 9’uncu maddesi uyarınca, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, iş yerinin, kanuni merkezi veya iş merkezinin bulunmadığı hallerde, Türkiye’de KDV mükellefi olan ve vergiye tabi işleme taraf olan gerçek veya tüzel kişiler bu verginin tahsil edilerek ödenmesinden sorumludurlar.

Dolayısıyla Türkiye’de ikametgâhı ve iş yeri bulunmayan kişinin ifa ettiği bu hizmet için KDV hesaplayıp ödeme mükellefiyeti, kişiye ücretini ödeyen firma tarafından sorumlu sıfatıyla (2 No.lu KDV) yerine getirilmelidir. Sorumlu sıfatıyla ödenen KDV 1 no’lu KDV beyannamesinde indirilecek KDV olarak dikkate alınabilecektir.

 

 

 

 

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Yurt dışından alınan hizmetler için sorumlu sıfatıyla KDV ve Stopaj ödenecek midir?

 

Yurt dışından aldığımız hizmet alımlarında stopaj ve kdv uygulaması hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Yurt dışından analiz hizmeti aldım, Stopaj ve 2 no’lu kdv ödeyecek miyim?

 

Yurtdışından Hizmet Alanlar 2 No’lu KDV’ye Dikkat!!!

 

 

Önceki İçerikEczacı Kalfası Fiili Hizmet Zammı hakkından faydalanabilir mi?
Sonraki İçerik2019 yılında uygulanacak asgari ücret desteği hesabında hangi kriter temel alınacaktır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz