Ana Sayfa Çalışma Hayatı Huzur hakkı ödenmesi için şirketin ana sözleşmesinde hüküm bulunmasına gerek yoktur.

    Huzur hakkı ödenmesi için şirketin ana sözleşmesinde hüküm bulunmasına gerek yoktur.

    Huzur hakkı ödenmesi için genel kurul kararı alınması gerekir. Huzur hakkı artırılacağı veya azaltılacağı zaman yine genel kurul kararı alınmalıdır.

    28
    0

    Huzur hakkı ödemesi yapılabilmesi için ana sözleşmede bununla ilgili hüküm veya madde bulunması gerekir mi?

    ANA SÖZLEŞMEDE OLMASI GEREKMEZ. ŞİRKET GENEL KURUL KARARI İLE HUZUR HAKKI ÖDENİR.

    HUZUR HAKKI :

    A.Ş. Şirketlerin Yönetim kurulu başkanı ve üyelerinin yaptıkları bu hizmetlerinin karşılığı olarak, Türk Ticaret Kanunu’nun 394’üncü maddesinde görüleceği üzere, “Yönetim kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşmeyle veya genel kurul kararıyla belirlenmiş olmak şartıyla huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim veya yıllık kardan pay ödenebilir.’’

    Limited şirketin temsili ve işlerin yürütülmesi ile görevli müdür veya müdürler kurulu üyelerine bu görevleri dolayısıyla huzur hakkı ödenebilir. (TTK madde 622,623.)
    Hükmü yer almaktadır.

    GVK 61. maddesinde Huzur hakkı Ücret olarak tanımlanmıştır.

    Şirketlerden veya diğer kuruluşlardan alınan huzur hakları için Asgari ücret kadarlık ücret ödemesinden hesaplanan GV ve DV istisnadır İstisna edilen tutarın üzerinde ödenen huzur hakkından gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılır.

    Huzur hakkı gelirleri yıllık ücret geliri için belirlenen beyan sınırını aşarsa izleyen yıl huzur hakkı geliri elde eden kişi yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorundadır.

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBilanço usulüne göre defter tutma hadlerinin altında kalanlar izleyen yıl DBS’den işletme defteri tutabilir
    Sonraki İçerikBağımsız olarak hizmet veren mali müşavirler için kartvizitte işletme unvanı yazılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz