Ana Sayfa Vergi Yurtdışından Hizmet Alanlar 2 No’lu KDV’ye Dikkat!!!

    Yurtdışından Hizmet Alanlar 2 No’lu KDV’ye Dikkat!!!

    7883
    0

    1- YURTDIŞINDAN HİZMET ALAN 2’NOLU KDV KONUSUNA DİKKAT ETMELİDİR!
    Türkiye’de Vergi mükellefi olan kişi veya kurumlar, Yurtdışından hizmet alıyor ve aldıkları bu hizmetten Türkiye içinde faydalanılıyorsa, Türkiye’deki yerli şirketin Sorumlu sıfatı ile KDV ödemesi gerekmektedir. (2 No’lu KDV beyannamesi)

    2- SATIN ALINAN YAZILIM İÇİN DE 2 NO’LU KDV BEYANNAMESİ VERİLMELİDİR!
    Başlığı bir örnekle açıklayalım; Türkiye’de bulunan Özkan AKIN Gıda A.Ş. firması yurtdışında bulunan bir yazılım firmasından internet aracılığı ile ticari bir yazılım (Bilgisayar Programı) satın almış ve yazılımı bilgisayarına indirmiştir. Satın alma nedeniyle Yabancı firma, Türkiye’deki şirketin eposta adresine faturayı göndermiştir. Fatura bedeli 1.000 TL’dir. (260 USD karşılığı)

    Özkan AKIN Gıda A.Ş. firması yaptığı bu satın alma nedeniyle 180 TL’lik KDV’yi (KDV %18) kendi bağlı olduğu vergi dairesine 2 No’lu KDV beyannamesi ile beyan edecek ve 180 TL KDV’yi ödeyecektir.

    Özkan AKIN Gıda A.Ş. sorumlu sıfatıyla ödediği 180 TL’lik KDV bedelini, o aya ait 1’nolu KDV beyannamesinde indirim konusu yapacaktır. Özetle önce nakit olarak ödeyecek, ardından normal kdv beyannamesinde indirecektir.

    3- HİZMETTEN YURTİÇİNDE YARARLANILMASI DETAYINA DİKKAT!
    Yukarıda anlatılanın aksine Türkiye’deki bir şirket yurt dışından aldığı bir hizmeti Türkiye içindeki ticari faaliyetlerinde kullanmıyorsa o zaman 2 no’lu kdv beyannamesi ile beyan edeceği ve ödeyeceği bir vergi olmayacaktır.

    Örnek: Özkan AKIN Gıda A.Ş. Slovenya’da bulunan bir aracılık şirketinden, yurtdışında müşteri bulma hizmeti almış ve aldığı bu hizmet karşılığı sonrası 50.000 EURO bir bedeli Fatura karşılığı aracı firmaya ödemiştir. Bu aracılık sayesinde Avusturya’ya 500.000 EURO tutarında ihracat gerçekleştirmiştir.

    Yurtdışından alınan aracılık hizmetinden Yurtdışında faydalanıldığından 50.000 EURO’luk aracılık bedeli için sorumlu sıfatı ile KDV beyanı ve ödemesi yapılmayacaktır.

    4- İŞLEM HANGİ DURUMDA SORUMLU SIFATI İLE KDV ÖDEMEYİ GEREKTİRİR.
    İşlemlerin Türkiye’de yapılması;
    Malların teslim anında Türkiye’de bulunmasını,
    Hizmetin Türkiye’de yapılmasını veya
    Hizmetten Türkiye’de faydalanılmasını ifade etmektedir.

    3’ncü maddede olduğu gibi hizmetten yurtdışında faydalanılıyorsa sorumlu sıfatı ile KDV beyanı ve ödemesi olmayacaktır.

    Kaynak: 3065 Sayılı KDV kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikMesul Müdür Sözleşmesi İle Çalışan Kişinin İşten Çıkarılması Halinde Ücret Alacakları Ödenir mi?
    Sonraki İçerikİşvereniniz Hangi Sendikaya Üye Olacağınıza Karar Verebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz