Ana Sayfa Muhasebe Kurumlar Vergisinden İstisna Edilen Kazançlara İsabet Eden Giderler Diğer Kazançlardan indirilmemelidir.

Kurumlar Vergisinden İstisna Edilen Kazançlara İsabet Eden Giderler Diğer Kazançlardan indirilmemelidir.

690
0
Kurumlar Vergisinden İstisna Edilen Kazançlara İsabet Eden Giderlerin Diğer Kazançlardan İndirilemeyecektir.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinin üçüncü fıkrasında, iştirak hissesi alımıyla ilgili finansman giderleri hariç olmak üzere, kurumların kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlarına ilişkin giderlerinin veya istisna kapsamındaki faaliyetlerinden doğan zararlarının, istisna dışı kurum kazancından indirilmesinin kabul edilmeyeceği hükmü yer almaktadır.

Buna göre iştirak hisseleri alımıyla ilgili finansman giderleri hariç olmak üzere, kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlara ilişkin giderlerin kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Konu hakkında 1 Sıra No.lu KVK Genel Tebliğinin “5.17 – Kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlara isabet eden giderlerin diğer kazançlardan indirilememesi” başlıklı bölümünde aşağıdaki açıklama ve örneklere yer verilmiştir:

“Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinin üçüncü fıkrasında, iştirak hissesi alımıyla ilgili finansman giderleri hariç olmak üzere, kurumların kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlarına ilişkin giderlerinin veya istisna kapsamındaki faaliyetlerinden doğan zararlarının, istisna dışı kurum kazancından indirilmesinin kabul edilmeyeceği hükmü yer almaktadır.

Maddenin üçüncü fıkrası hakkında, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen değişiklik önergesinin gerekçesinde, “…Kurumlar vergisinden istisna edilen kazançların elde edilmesi sırasında zarar doğması halinde bu zararlar gider fazlalığından kaynaklandığı için istisna kapsamındaki faaliyetlerden doğan zararların da giderlerde olduğu gibi kurum kazancından indirilmemesi gerekir. Dolayısıyla, kurumlar vergisinden istisna edilen kazancın elde edilmesi sırasında giderlerin yanı sıra gider fazlalığından doğan zararlar da aynı kapsamda değerlendirilerek konuya ilişkin düzenleme önerilmektedir.” denilmiştir.

Dolayısıyla, söz konusu hüküm Kurumlar Vergisi Kanunu ile özel kanunlarda yer alan kurumlar vergisinden müstesna kazançları kapsamaktadır. İştirak hisseleri alımıyla ilgili finansman giderleri hariç olmak üzere, kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlara ilişkin giderlerin kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde, kurumlar vergisinden istisna edilen kazançların elde edilmesi sırasında zarar doğması halinde bu zararların da istisna kapsamı dışındaki gelirlerden indirilmemesi gerekmektedir.

Kanunun anılan hükmü, kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlara ilişkin olarak yapılan giderlerin, kurumun vergiye tabi diğer kazanç tutarının tespitinde kurum kazancını azaltıcı veya kurum zararlı ise bu zararı artırıcı bir unsur olarak indirim konusu yapılamayacağını ifade etmektedir.

Bu nedenle, bu gelirlerin elde edilmesi için yapılan giderlerin sadece kurumlar vergisinden istisna edilen söz konusu kazançların tespitinde indirim konusu yapılacağı tabiidir.

Örnek 1: (A) Limited Şirketinin 2016 yılı konfeksiyon imalâtı ve satışı faaliyetinden sağladığı hasılat tutarı 20.000.-TL, buna ilişkin giderleri ise 12.000.-TL olarak gerçekleşmiştir.

Bu kurum, aynı yılda serbest bölgede bulunan şubeden 10.000.-TL hasılat elde etmiş olup bu faaliyetin elde edilmesi için 4.000.-TL gider yapılmıştır.

Bu durumda, anılan kurumun ödeyeceği kurumlar vergisi aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır. Kurumun 2016 yılı hasılatının toplam tutarı                               : 30.000.- TL

Konfeksiyon imalât ve satış hasılatı                 : 20.000.- TL

Serbest bölgeden elde edilen gelir                   : 10.000.- TL

Giderler (-)                                                    : 16.000.- TL

Konfeksiyon imalat ve satışı ile ilgili giderler      : 12.000.- TL

Serbest bölge gelirinin elde edilmesi için giderler: 4.000.- TL

 

Ticari bilanço kârı                                              : 14.000.- TL

Konfeksiyon imalat ve satış kârı (20.000-12.000) : 8.000.- TL

– Serbest bölge kârı (10.000-4.000=)                   : 6.000.- TL

İstisna kazanç indirimi (serbest bölge kazancı) (-)  : 6.000.- TL

Kurumlar vergisi matrahı                                       : 8.000.- TL

Kurumlar vergisi        (8.000 x %20 =)                   : 1.600.- TL

 

Görüldüğü gibi, kurumlar vergisinden istisna olan serbest bölgeden elde edilen gelirlerin elde edilmesi için yapılan 4.000.- TL gider, bölge dışı faaliyetlerle ilişkilendirilmemiş ve kurumlar vergisine tabi diğer kazançlardan indirim konusu yapılmamıştır. İstisna kazançlar ile diğer faaliyetlerden doğan kazançların, işletme kayıtlarında ayrımının yapılması ve istisna kazançlara ilişkin maliyet ve gider unsurlarının, diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlarla ilişkilendirilmemesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, istisna kapsamındaki faaliyetlerin zararla sonuçlanması halinde, zarar tutarı “kanunen kabul edilmeyen gider” olarak dikkate alınacaktır.

Örnek 2: ODTÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösteren (B) A.Ş.’nin 2016 yılında bu bölgedeki istisna kapsamındaki faaliyeti 15.000.- TL zararla sonuçlanmıştır. Bu kurumun aynı yılda bölge dışındaki faaliyetleri nedeniyle 20.000.- TL kazancı bulunmaktadır.

Bu durumda, anılan kurumun ödeyeceği kurumlar vergisi aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.

Teknoloji geliştirme bölgesi dışındaki kazancı                      : 20.000.- TL

Teknoloji  geliştirme bölgesinde oluşan zarar (-)                 : 15.000.- TL

Ticari bilanço kârı                                                             :    5.000.- TL

Kanunen kabul edilmeyen giderler (+)                                :  15.000.- TL

-Teknoloji  geliştirme bölgesinde oluşan zarar                       :  15.000.- TL

Kurumlar vergisi matrahı                                                     : 20.000.- TL

Ticari bilanço kârı                                                                : 5.000.- TL

Kanunen kabul edilmeyen giderler                                         : 15.000.- TL

Hesaplanan kurumlar vergisi        (20.000 x %20)                   :   4.000.- TL

Örnek 3: ODTÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösteren (C) Limited Şirketi, 2016 yılında bu bölgedeki istisna kapsamındaki faaliyeti dolayısıyla 15.000.- TL gider yapmış ancak henüz bir hasılat gerçekleşmemiştir. Bu kurumun aynı yılda bölge dışındaki faaliyetleri nedeniyle 25.000.- TL hasılatı ve bu hasılatın elde edilmesine yönelik 5.000.- TL gideri bulunmaktadır.

Bu durumda, anılan kurumun ödeyeceği kurumlar vergisi aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.

Teknoloji geliştirme bölgesi dışındaki hasıla                          : 25.000.- TL

Bu kazanca ilişkin yapılan gider toplamı (-)                           :   5.000.- TL

Teknoloji geliştirme bölgesi dışındaki kazancı                         : 20.000.- TL

Teknoloji  geliştirme bölgesi hasılatı                                      :    0.- TL

Teknoloji  geliştirme bölgesinde oluşan zarar (gider) (-)          : 15.000.- TL

Ticari bilanço kârı                                                                 :   5.000.- TL

Teknoloji geliştirme bölgesi dışındaki kazancı                          :  20.000.- TL

Teknoloji  geliştirme bölgesinde oluşan zarar(-)                       :  15.000.- TL

Kanunen kabul edilmeyen giderler (+)                                    :  15.000.- TL

-Teknoloji  geliştirme bölgesinde oluşan zarar                          : 15.000.- TL

Kurumlar vergisi matrahı                                                        : 20.000.- TL

Ticari bilanço kârı                                                                   :   5.000.- TL

Kanunen kabul edilmeyen giderler                                            : 15.000.- TL

Hesaplanan kurumlar vergisi        (20.000 x %20)                      :    4.000.- TL

 

 

 

 


Kaynak: Kurumlar Vergisi Rehberi
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununda Yer Alan Kurumlar Vergisi İstisnası hangi tarihe kadar geçerlidir?

Yabancı Fon Kazançlarına sağlanan Kurumlar Vergisi İstisnası nedir?

 

Önceki İçerikAB’de enflasyon azaldı
Sonraki İçerikMorgan Stanley’nin karı düştü

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz