Ana Sayfa Ekonomi Enflasyon nedir? Neden Yükselir?

Enflasyon nedir? Neden Yükselir?

1159
0
Enflasyon nedir? Neden Yükselir?
Enflasyon oranı en yüksek ülkeler- Türkiye ilk 15 arasında

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye’de yıllık enflasyonun Ağustos ayında yüzde 17,90’a yükseldiğini açıkladı. Böylece Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında yaşadığı ciddi değer kaybı sonrası Türkiye, son on dört yılın en yüksek enflasyon oranını görmüş oldu.

Türkiye dünyada enflasyon oranı en yüksek ülkelerde ilk 20 içerisinde yer alıyor. Listede Güney Amerika ülkeleriyle Afrika ülkelerinin yanı sıra savaş ve iç karışıklığın sürdüğü Güney Sudan, Suriye, Libya ve Yemen’in olması dikkat çekiyor.

Enflasyon oranı yüzde bir milyona ulaşan Venezuela listede birinci sırada yer alırken, 5.41 ile Romanya Avrupa Birliği ülkeleri arasında enflasyon oranı en yüksek ülke konumunda ve listede 59’uncu sırada yer alıyor.

Listede ilk 100’de gelişmiş ülkeler yer almıyor. Brexit’in ekonomiye yaptığı etkiyle tüketici fiyatları yükselen Birleşik Krallık 2.60 ile enflasyonu en yüksek büyük ekonomi ve listeye 114’üncü sıradan giriyor.

Hırvatistan ve Çek Cumhuriyeti 2.40 ve 2.30 ile Avrupa Birliği’nde en yüksek enflasyona sahip diğer ülkeler. Türkiye ise Dolar ve Euro kurlarının artması, ABD ile yaşanan siyasi krizle birlikte listede 11’inci sırada bulunuyor. Gelişmekte olan ülkeler baz alındığında Türkiye Arjantin’den sonra en yüksek enflasyon oranına sahip ikinci ülke.

Enflasyon nedir neden yükselir?

Enflasyon, fiyatların genel olarak ve sürekli bir biçimde yükselme eğiliminde olması sonucu paranın satın alma gücünün düşme hızı olarak tanımlanmaktadır.

Enflasyonun yükselmesinin en bilinen sebeplerinin başında arz- talep dengesinin bozulması gelmekte. Piyasada üretilen mal ve hizmetler tüketim talebini karşılayamadığı zaman, mal veya hizmete talebin çokluğundan ötürü meydana gelen fiyat artışına ‘talep enflasyonu’ adı veriliyor.

Hizmet ya da mal üretiminde kullanılan ürünlerinin ya da hammaddelerin fiyatının artması durumunda ortaya koyulan hizmet ya da malın toplam fiyatının artması durumunda, talepte bir azalma gözlemlenir ve talep azlığına bağlı olarak piyasada yaşanılan durgunluk da maliyet enflasyonu olarak tanımladır.

Aynı zamanda ülkeye karşılığı olmayan döviz ve altın miktarının girişinin artması, para arzının artması, üretimin doğal kaynaklara ya da farklı bir nedene bağlı olarak azalması da enflasyon oranını etkileyen sebepler arasındadır.


Kaynak: EuroNews
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Enflasyon arttı mı? (2015-2016-2017 karşılaştırmalı tablo)

Bilanço ve Gelir Tablosu Arasındaki İlişki

Bilanço Nedir?

Vergi Borcunu Taksitle Ödeyebilir misiniz?

 

Mahkeme İşe İade Kararı Verirse İşçi Kaç Gün İçinde İşe Başlatılmalıdır?

 

A.Ş. Esas Sözleşme Değişikliği İçin Toplantı ve Karar Nisapları Kaç Olmalıdır?

 

Şirketlerin genel kurullarında alacakları kâr dağıtımı kararlarında TMS’ye göre hazırlanan finansal tablolar mı yoksa vergi mevzuatı uyarınca hazırlanan finansal tablolar mı dikkate alınmalıdır?

 

 

Önceki İçerikIMF ile görüşme masasındaki Arjantin 10 bakanlığı kapatıyor
Sonraki İçerikFitch: Türkiye ekonomisiyle ilgili büyüme tahminlerini düşürdü

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz