Ana Sayfa Vergi IMF ile görüşme masasındaki Arjantin 10 bakanlığı kapatıyor

IMF ile görüşme masasındaki Arjantin 10 bakanlığı kapatıyor

1047
0
IMF ile görüşme masasındaki Arjantin 10 bakanlığı kapatıyor

Ekonomik krizle boğuşan Arjantin’de Maliye Bakanı Nicolas Dujovne Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ülkede protestolara neden olan 50 milyar dolarlık kredi programının serbest bırakılmasını görüşmek için Washington’a giderken, tasarruf tedbirleri kapsamında ülkede 10 bakanlığın kapatılacağı açıklandı.

Nicolas Dujovne’nin bugün IMF Başkanı Christine Lagarde ile görüşmede geçtiğimiz haziran ayında onaylanan 50 milyar dolar kredinin serbest bırakılması bekleniyor.

Arjantin’de hükümet yerel para birimi pesodaki değer kaybının yarattığı ekonomik sıkıntıyı gidermeyi amaçlayan ekonomik tedbirleri açıkladı.

Bakanlıkların sayısı yarı yarıya azaltılacak

Devlet Başkanı Mauricio Macri, televizyondan yaptığı açıklamada, bütçe açığını gidermek üzere ihracata vergi getirileceğini ve kamu harcamalarını azaltmak için bakanlıkların sayısının yarı yarıya azaltılacağını belirtti.

Macri, yüzde 30’lara yükselen enflasyondan zarar gören yurttaşları korumak üzere ekonomik ve gıda yardımı programlarının artırılacağını bildirdi.

Ekonomideki kötü gidişatı durdurmak için bütçe açığını gidermenin şart olduğuna işaret eden Macri, “İstediğimiz ülkeyi kurabilmek için gelirinden daha fazlasını harcamayan denk bütçeli bir devlete ihtiyacımız var.” dedi.

“İhracatçılardan fedakarlık bekliyoruz”

Macri, bu amaçla bakanlık sayısını azaltarak kamu sektöründe küçülmeye gidileceğini ifade etti. Devlet Başkanı Macri, hangi bakanlıkların kaldırılacağına ilişkin bilgi vermedi.

İhracata vergi getirmenin olağandışı bir tedbir olduğunu ve bunun Arjantinli üreticilerin rekabet gücünü olumsuz etkileyebileceğinin farkında olduklarını vurgulayan Macri, ekonomik durumun aciliyeti nedeniyle kurdaki değer kaybından avantaj sağlayan ihracatçılardan fedakarlık beklemek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Arjantin pesosu Dolar karşısında yüzde 50 değer kaybetti

Arjantin’de Merkez Bankası bu yılın başından beri faizleri yüzde 60’a kadar çıkarmasına rağmen yerel para birimi pesodaki değer kaybı durdurulamıyor.

Peso yılın başından bu yana ABD doları karşısında yaklaşık yüzde 50 oranında değer kaybetti.

Ülke kriz nedeniyle yeniden IMF’nin kapısını çalmak zorunda kalmıştı. Arjantin’in talebiyle ülkeye 50 milyar dolar borç verilmesini öngören 3 yıllık stand-by anlaşması haziran ayında onaylanmıştı.

IMF ile Arjantin arasında varılan anlaşma çerçevesinde, Arjantin hükümetine, ilk aşamada yarısı bütçe desteği için kullanılmak üzere 15 milyar dolar finansman sağlanacağı belirtilmişti.

IMF ile anlaşma emek örgütleri ve sol gruplarca protesto ediliyor

Kalan 35 milyar dolarlık kredinin ise 3 yıl içerisinde IMF Yönetim Kurulu’nun her çeyrekte yapacağı değerlendirmelere tabi olmak kaydıyla serbest bırakılmasına karar verilmişti.

Arjantin geçen hafta söz konusu kredinin ilk diliminin erken serbest bırakılmasını talep etmişti.

IMF’nin 2011 yılındaki ekonomik çöküşten sorumlu tutulduğu Arjantin’de hükümetin bu kuruluşla tekrar işbirliğine gitmesi, emek ve işçi örgütleriyle sol grupların başkent Buenos Aires’te protestolarına sahne olmuştu.


Kaynak:Euronews
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Arjantin’den IMF’ye krediyi hızlandırma talebi

IMF Arjantin’e 50 milyar dolar borç vermeyi kabul etti

Arjantin’de Ekonomik Çıkmaz

Amerikan Merkez Bankası faizleri arttırdı

Önceki İçerikŞirketiniz borca batıksa ortaklar alacaklarını sermaye tamamlama fonu hesabına aktarabilir – 15.09.2018
Sonraki İçerikEnflasyon nedir? Neden Yükselir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz