Ana Sayfa Muhasebe e-Fatura ve e-Defter uygulamasına kayıtlı şirketin tasfiyeye girmesi durumunda Defter uygulamasından çıkması...

e-Fatura ve e-Defter uygulamasına kayıtlı şirketin tasfiyeye girmesi durumunda Defter uygulamasından çıkması mümkün müdür?

2847
0
e-Fatura ve e-Defter uygulamasına kayıtlı şirketin tasfiyeye girmesi durumunda Defter uygulamasından çıkması mümkün müdür?

E-Fatura ve e-Defter uygulamasına kayıtlı şirketin tasfiyeye girmesi durumunda e-Defter uygulamasından çıkması mümkün müdür? Mümkün olmaması halinde tasfiye öncesi ve sonrası defterlerimi nasıl oluşturabilirim?

Tasfiyeye giren şirketin Kamu Sertifikasyon Merkezine yeni Mali Mühür başvurusunda bulunması, yeni mali mühür geldiğinde yeniden e-Defter başvurusunda bulunması, konuya ilişkin bir dilekçeyi ve ticaret sicil gazetesi fotokopisini 15 gün içinde posta yoluyla Başkanlığımıza göndermesi gerekmektedir.

Tasfiye halinde e-Defterin nasıl oluşturulacağı ile ilgili olarak; Forum sitesindeki Gib-52490 numaralı soruya göre işlem yapılması gerekmektedir.

52490 numaralı Soru-Cevap;

15/04/2015 tarihinde tasfiyeye girdim. Tasfiyeden önceki ve sonraki defterlerimi nasıl oluşturmalıyım?

Tasfiye Durumunda Yapılması Gereken İşlemler;

Her ne sebeple olursa olsun, tasfiye haline giren kurumların vergilendirilmesinde hesap dönemi yerine tasfiye dönemi geçerli olacaktır.

Tasfiye, kurumun tasfiyeye girmesine ilişkin genel kurul kararının tescil edildiği tarihte başlar ve tasfiye kararının tescil edildiği tarihte sona erer.

Başlangıç tarihinden aynı takvim yılı sonuna kadar olan dönem ile bu dönemden sonraki her takvim yılı ve tasfiyenin sona erdiği dönem için ilgili takvim yılı başından tasfiyenin bitiş tarihine kadar olan dönem bağımsız bir tasfiye dönemi sayılır.

Tasfiyenin aynı takvim yılı içinde sona ermesi halinde tasfiye dönemi, kurumun tasfiye haline girdiği tarihte başlayacak ve tasfiyenin bittiği tarihe kadar devam edecektir.

Tasfiye Durumunun Örnek ile Anlatımı:

Mali Yıl Başlangıç Tarihi 01/01/2015 ve Bitiş Tarihi 31/12/2015 olan Bir Firmanın 15/04/2015 Tarihinde Tasfiyeye Girmesi Durumunda Yapılması Gereken işlemler;

1) Mali Yıl Başlangıç-Bitiş ve Dönem Başlangıç-Bitiş tarihleri:

2)Yevmiye Numarası ve Yevmiye Madde Numarası;

3)Kontrol Numarası(uniqueID)

4)Defter Bölme Numarası;

ÖNEMLİ NOT: Örnekler normal hesap dönemine tabi firmalar için verilmiştir. Özel hesap dönemine tabi firmaların mali yıl başlangıç ve bitiş tarihleri farklı olabilmektedir.

 


Kaynak: GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


 

Önceki İçerikCiro Endeksleri, Mayıs 2019
Sonraki İçerik18 Temmuz 2019 Tarihli ve 30835 Sayılı Resmi Gazete

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz