Ana Sayfa Muhasebe Sokağa çıkmaları yasak olan 65 yaş üstü serbest meslek mensupları müşterileriyle olan...

Sokağa çıkmaları yasak olan 65 yaş üstü serbest meslek mensupları müşterileriyle olan sözleşmelerini feshedebilir mi?

626
0

Covid-19 sebebiyle aylık muhasebe ücretlerimizi ya alamıyoruz ya da anlaştığımız rakamdan düşük alıyoruz. Almadığımız ücretin vergisini ödemek durumunda kalıyoruz. Ne yapmalıyız?

KDV kanuna göre hizmet bedeli alınmasa da S.M.Makbuzu tam olarak düzenlenmesi gerekir.

65 yaş üstü; V.U.K. 518 sayılı tebliği uyarınca “65 yaş ve üstünde olması nedeniyle sokağa çıkma yasağı kapsamına giren gelir vergisi mükellefleri (meslek mensuplarının kendi mükellefiyetleri dâhil) 22/3/2020 tarihi ila sokağa çıkma yasağının sona ereceği tarih (bu tarihler dâhil) arasında mücbir sebep halinde olacaktır.” denilmektedir.  Peki bu mücbir sebep ertelemesi “Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmelerinin/Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmelerinin süresinin sona ermesi, iptal ya da feshedilmesi durumunda buna ilişkin bilgi girişinin, sürenin sona erme tarihinden ya da iptal/fesih tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde meslek mensupları tarafından elektronik ortamda https://intvd.gib.gov.tr/ adresinde yer alan internet vergi dairesine yapılması gerekmektedir.” şeklinde belirtilen sözleşme fesih bildirim süresini de kapsamakta mıdır?

Meslek mensubu ile müşteri arasında Aracılık ve sorumluluk sözleşmesinin halen de devam etmesi gerekir. Fesih veya iptal olunan sözleşmeler için mücbir sebep ertelemesi uygulanmaz.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikNet dönem karı dağıtımının usul ve esasları belirlendi
Sonraki İçerikBasit usulde kendi aracı ile toplu taşıma faaliyetini dondurarak belediyenin aracında şoförlük yapılması halinde gelir türü ne olacak?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz