Ana Sayfa Vergi Serbest meslek ve telif kazançları 600.000 TL’yi aşarsa gelir vergisi beyannamesinde bildirilmeli...

    Serbest meslek ve telif kazançları 600.000 TL’yi aşarsa gelir vergisi beyannamesinde bildirilmeli midir?

    640
    0

    Avukatlık ofisi olan bir üniversite öğretim üyesinin gelir vergisi beyannamesini yaparken tereddütte kaldım. Bu şahsın avukatlık bürosundan 810.051,28 TL serbest meslek kazancı ve 211.000,00 TL stopaj kesintisi bulunmaktadır. Bunun haricinde 755.000,00 TL telif kazancı ve 142.018 TL stopaj kesintisi bulunmaktadır. Beyannamesini nasıl hazırlanmalıdır?

    Mükellef GVK 67. maddeye göre elde ettiği SM kazancını ve GVK 18. maddesine göre elde ettiği telif kazancını birleştirerek beyan edecektir. Telif kazancı beyan sınırı 2020 yılı için 600.000 TL’dir. 

    GVK’nın 18’inci madde kapsamında elde edilen kazançlar toplamının söz konusu tutarı aşması (600.000 TL) halinde, elde edilen kazançların tamamı yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecektir. Toplanarak beyan edilen kazanç için hesaplanan vergiden her iki kazanç için kesilen vergiler mahsup edilecektir.

    Şahıs bilanço firmalarında bildiğiniz üzere karşılık ayrılmıyor. Sorum şu ki çıkan karın tahakkuku 193 -360 olarak ve ödendiği zaman 360-102 olarak mı kaydedilmeli? 

    GV mükelleflerinin şahsi vergileri (geçici vergi, yıllık GV şahsi vergidir.) 193-360 hesaplar kullanılmaz. Bilançoda görülen kar kasa veya banka hesabı ile kapatılır.

    Vergileri mükellef kendi öder ticari defterlere kayıt yapılmaz.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGrafik tasarım işi ile faaliyet gösterecek gerçek kişi ticari kazanç mı serbest meslek mükellefiyeti kapsamında mıdır?
    Sonraki İçerikTicari reklam hizmeti veren firmalar faturalarında KDV tevkifatı yapmalı mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz