Ana Sayfa Mevzuat İhracatta gümrük işlemlerine başlamadan önce neler yapmamız gerekmektedir?

İhracatta gümrük işlemlerine başlamadan önce neler yapmamız gerekmektedir?

651
0

İhraç edeceğiniz ürün için alınması gereken tüm izinler ve belgeler tamamlandıktan, eşyanız ihracatın gerektirdiği şekilde etiketlenip ambalajlandıktan ve ihracat nakliyesi organize edildikten sonra ilk yapmanız gereken şey, ihracatın yapılacağı gümrük müdürlüğünde gümrük işlemlerini kimin yürüteceğine karar vermektir. İhracata ilişkin gümrük işlemlerini kendiniz yapabileceğiniz gibi, sizin adınıza tüm gümrük işlemlerini takip etmek üzere bir gümrük müşavirinden hizmet almanız da mümkündür. Esasen, ihracatın mümkün olan en erken safhasında bu hizmeti almanız, ihracat işleminin hatasız ve hızlı sonuçlandırılmasını kolaylaştıracaktır.

Gümrük işlemleri, “Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri” ifadesinin kısaltması olan BİLGE yazılımı kullanılarak elektronik ortamda yürütülmektedir. BİLGE sistemi, eşyanın gümrük sahasına girişinden çıkışına kadar tüm gümrük işlemlerinin gerçek zamanlı olarak bilgisayar ortamında yürütülmesini sağlayan bir yazılımdır. BİLGE sistemine giriş yapabilmek için bir kullanıcı koduna, şifreye ve aynı zamanda bir elektronik imzaya ihtiyacınız olacaktır.

Gümrük işlemleriniz sizin adınıza bir gümrük müşaviri tarafından yürütülecekse, gümrük müşaviriniz kendi kullanıcı kodunu ve şifresini kullanarak BİLGE sistemine erişim sağlayacağından, sizin ayrıca bir kullanıcı kodu ve şifre alarak BİLGE sistemine erişim sağlamanıza gerek kalmayacaktır.

BİLGE sistemine erişiminiz sağlandıktan sonra, firmanıza ait belirli bilgilerin gümrük idarelerinde bulunan Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi’ne kaydedilmesi gereklidir. Gümrük işlemlerinizi siz kendiniz de yapsanız, sizi temsil eden gümrük müşaviriniz de yapsa, firmanıza ait bilgilerin Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi’ne kaydedilmesi zorunludur. Aksi takdirde, BİLGE sisteminde gümrük işlemi yapamazsınız.

BİLGE sistemine kendiniz veya gümrük müşaviriniz tarafından erişim sağlanması ve firmanıza ait bilgilerin Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi’ne kaydedilmesi sonucunda sizi gümrük idaresinde işlem yapmaya hazır hale gelmiş olursunuz.

İhraç edeceğiniz ürünün gümrük işlemlerini yapabilmek için ürününüzün tarife sınıflandırması hakkında bilgi edinmeniz ve Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Numarası’nı bilmeniz gereklidir.


Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTicari faaliyetlerin sürekliliği için gerekli mal ve hizmet ile işgücü transferindeki uygulama esasları belirlendi..
Sonraki İçerikElektrik Piyasasında Faaliyette Bulunanların Önlisans ve Lisans Yükümlülükleri ile Lisanssız Bağlantı Anlaşması Süreleri Uzatıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz