Ana Sayfa Vergi Anonim şirket ortakları aldıkları kar paylarını gelir vergisi beyannamelerinde bildirmek zorunda mıdır?

Anonim şirket ortakları aldıkları kar paylarını gelir vergisi beyannamelerinde bildirmek zorunda mıdır?

739
0

Bir kişi hem gelir vergisi mükellefi hem de anonim şirket ortağıdır. Anonim şirkette elde ettiği kar için gelir vergisi beyanında bulunacak mı?

 Gelir vergisi mükellefi iş yeri kiraları 40.000 altında olsa bile beyannamede bildirmek zorunda mı? 

 Yıllık gelir vergisi mükellefleri 5.400 Mesken istisnası altında olan meskenlerini beyannamede bildirmek zorunda mı?

 Gelir vergisi mükellefi ticari kazancı olmazsa bile istisna olan işyeri ve mesken kiralarını beyannamede bildirmek zorunda mı?

 Gelir vergisi mükellefi bilançolara vergi karşılığı ayırmamızda sakınca var mıdır?

1- A.Ş’den 2019 yılında Kar payı almış ise alınan kar payının yarısı 40.000 TL aşması halinde yıllık GV beyannamesine eklenecek (GVK Md.22 ve GV Md 86)

2-Beyana tabi gelirlerini Tüm gelir Unsurlarının toplamı 40.000 TL’nin üstünde ise tutarı ne olursa olsun Stopaja tabi tutulmuş İş yeri kira geliri ile konut kira geliri Beyannameye eklenir.

3-Ticari mesleki ve zirai kazanç dışında bulunan geliri olanlar ve beyana tabi olsun olmasın tüm gelir ve kazançları 148.000 TL aşmayanlar 5.400 TL istisnayı kullanır.

4 Sadece konut kira geliri olanlar 5.400 TL’nin altın da ise beyan etmez. İş yeri kira geliri 40.000 TL’nin altında ise beyanname verilmez.

5-Gelir vergisi mükellefi bilançolara vergi karşılığı ayırmaz.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikBorsada işlem görmeyen/gören hisse senetlerinin satışının vergilendirilmesi
Sonraki İçerikSinema ve televizyon filmleri, ses ve görüntü bantlarının elden çıkartılmasından elde edilen kazançlar değer artış kazancına girer.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz