Ana Sayfa TTK Tek Kişilik Şirketin Özellikleri Nelerdir?

    Tek Kişilik Şirketin Özellikleri Nelerdir?

    7555
    0

    Tek kişilik şirketin özellikleri;
    1- Yeni Ticaret Kanunu ile tek kişilik anonim şirket kurulması mümkün hale gelmiştir.
    2- Tek kişilik şirketler; kuruluşta (başlangıçta) veya sonradan (kurulduktan sonra) kurulabilmektedir.
    3- Yönetim Kurulunun bir veya daha fazla kişiden oluşması mümkündür.
    4- Tek pay sahibi Genel Kurulu oluşturur. Kararların geçerli olması için yazılı olması şarttır.
    5- Tek pay sahibi ile şirket arasındaki sözleşmeler yazılı yapılmak zorundadır. Kıyasen temsilcinin kendisiyle işlem yapması hükümleri uygulanır.
    6- Tek kişilik limited şirket de aynı hükümlere tabidir.
    7- Pay sahibi sermaye taahhüdünden doğan vadesi gelmiş borçlarını ifa etmedikçe ve şirketin serbest yedek akçelerle birlikte karı geçmiş yıl zararlarını karşılayacak düzeyde olmadıkça şirkete borçlanamaz.
    8- Tek kişilik yönetim kurulu olabilir, yönetim kurulu üyesi veya üyelerinin ortak olma zorunluluğu yoktur. Ortak veya ortakların yönetim kurulu üyesi olması zorunluluğu bulunmamakta olup, ortaklık dışından kişilerde yönetim kurulu üyesi olabilmektedir.
    9- Ortak sayısı 1’e düştüğünde veya 1 ortaktan çoklu ortaklığa dönüşümde yönetim kurulu bu durumu karar alarak tescil ettirmek zorundadır.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikRekabet hukukuna göre Birleşme ve Devralma yoluyla piyasaya hakim olmak yasak mıdır?
    Sonraki İçerikKısmi Rezerv Bankacılığı Nedir? (Makroekonomi)

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz