Ana Sayfa Vergi Stopaj indiriminde ödenen net kira üzerinden mi hesaplama yapılmalıdır?

    Stopaj indiriminde ödenen net kira üzerinden mi hesaplama yapılmalıdır?

    1168
    0

    Stopaj oranının değişmesi neticesinde muhtasar beyannameyi yaparken müşterilerimizin ödediği net kirayı yeni orana göre brüte çevirip bunun üzerinden mi beyanname vermemiz gerekir?

    Kiradan kesilecek GV stopajı için mal sahibi ile kiracının yaptığı kira sözleşmesi baz alınır.Net mi? Brüt mü?

    Kira sözleşmesi; Brüt olarak yapılmış ise mal sahibine yapılacak kira ödemesinden %10 GV stopajı yapılır. Mal sahibine ödenecek net kira %10 oranında artar. Kira’ nın maliyeti değişmez.

    Kira sözleşmesi net olarak yapılmış ise netten brüte gidilir. (Net /0,90) Brüt tutardan %10 GV stopajı yapılır. Kiracı %10 daha eksik kira ödemiş olur. Kiranın maliyeti %10 azalmış olur.

    Sene sonuna kadar güncellenmiş olan kira stopaj oranı bilindiği üzere %10 olarak değişmiştir. Beyannameyi yaparken Net ücret üzerinden mi hesaplama yapmalıyız yoksa brüt ücret sabit kalıp stopajı %10 olarak mı hesaplamalıyız?

    Kiradan kesilecek GV stopajı için mal sahibi ile kiracının yaptığı kira sözleşmesi baz alınır.

    Kira sözleşmesi; Brüt olarak yapılmış ise mal sahibine yapılacak kira ödemesinden %10 GV stopajı yapılır. Mal sahibine ödenecek net kira %10 oranında artar. Kira’ nın maliyeti değişmez. Kira sözleşmesi net olarak yapılmış ise netten brüte gidilir. (Net /0,90) Brüt tutardan %10 GV stopajı yapılır. Kiracı %10 daha eksik kira ödemiş olur. Kiranın maliyeti %10 azalmış olur.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEylül ayında sigortalı çalıştırmaya başlayan bir firma Muhsgk beyannamesini nasıl beyan edebilir?
    Sonraki İçerikKiralanan iş yerinin emlak vergisini gider olarak yazılabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz