Ana Sayfa Muhasebe Kiralanan iş yerinin emlak vergisini gider olarak yazılabilir miyiz?

    Kiralanan iş yerinin emlak vergisini gider olarak yazılabilir miyiz?

    700
    0

    Bir müşterim yatırım amaçlı bir gayrimenkul kiralamak istiyor. Şu an kiralama yapılırken ev sahibi sözleşme dahilinde kiralama süresindeki emlak vergisini de kiracının ödemesini istiyor. Kiracı bunu kabul ediyor. Sözleşme dahilinde kiralama yapmış olduğumuz işyeri ile ilgili ödemiş olduğumuz emlak vergilerini gider yazabilir miyiz?

    Emlak vergisi mükellefi mülk sahibidir. Özel sözleşme ile ödeme kiracı tarafından yapılabilir. Sözleşme ile devredilen ve kiracı tarafından ödenen emlak vergisi gider olarak kayıtlara alınamayacağı görüşündeyiz. (Makbuz mal sahibi adına da olsa sözleşme ile bu durum farklı bir konuma gelmektedir.)

    Evde elbiselere taş dikim işini yapan bir kişi, bu işi yapmak için bir dükkân kiralıyor ve üç tane makine alıyor. Kendi ve kızı çalışıyor. Aylık Usulde ödenen kira 1.700 TL. Basit usule girer mi?

    Basit usule tabi olmak için GVK 47 ve 48. maddelerdeki şartların taşınması gerekir.

    Şartlar yoksa basit usulde vergilendirilmez.

    (e) 47’nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde yer alan yıllık kira bedeli toplamı;

    – Büyükşehir belediye sınırları içinde 11.000 TL,

    Sizin müşterinin yıllık kira tutarı 1.700 x 12= 20.400 TL


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikStopaj indiriminde ödenen net kira üzerinden mi hesaplama yapılmalıdır?
    Sonraki İçerikİşletme devrinde düzenlenen faturadan elde edilen gelir değer artışı kazancı mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz