Ana Sayfa Muhasebe Şirket birleşmelerinde devir olunan şirketin tescilli sermayesi kadar mı sermaye artırımında bulunmalıyız?

Şirket birleşmelerinde devir olunan şirketin tescilli sermayesi kadar mı sermaye artırımında bulunmalıyız?

Birleşmelerde devir alınan şirketin ne dikkate alınarak sermaye artışı yapılmalıdır? Teknik iflas varsa şirket sermaye artışı yapmadan faaliyetlerine devam edebilir mi?

685
0

Aynı kişiye ait iki tane Anonim şirket birleşmesinde sermaye artırımı yaparken devrolan şirketin sermeyesini mi dikkate alıyoruz yoksa öz kaynaklarını mı? Örneğin Devrolan şirketin sermayesi 2.590.000 TL fakat Öz kaynakları 890.000 TL’dir. Sermaye artırımında hangisini dikkate almalıyım?

Birleşmelerde devir alınan şirketin tescilli sermayesi dikkate alınarak sermaye artışı yapılması gerekir.

Anonim şirket dönem zararı ve geçmiş yıl zararları toplamı şirket sermayesini 2/3 geçiyor. Bu durumda teknik iflas oluyor ise şirket sermaye artışı yapmadan faaliyetlerine devam edebilir mi?

İşlemlerin TTK 376.maddesine uygun yapılmalı, bu maddenin uygulanmasına ilişkin Bakanlıkça tebliğde yayımlanmıştır.

1/3’ü ile yetinme genel kurulun onayı ile sermaye azaltımında bu orana denk gelen rakama indirilmesi ile mümkün olabileceği değerlendirilmektedir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Şirket Birleşme ve Bölünme Tebliğinde değişiklik yapıldı. 30.5.2020

Birleşme sonucunda devir alan şirket devir olunan şirketin nakdi sermaye artışından kaynaklı faiz indirimlerini…

Aynı işverene ait iki şirketin birleşmesi sonucunda oluşan şirkette çalışacak eski personellerin ücret matrahları…

Önceki İçerikKuyumcular altın alış ve satışında %1’lik BSMV hesaplayacak mı?
Sonraki İçerikTicaret odası ve esnaf odasına kaydı olan bir kişi ticaret odası kaydını sildirebilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz