Ana Sayfa Muhasebe Otomobil alıp satımı yapan firmalar otomobil alışlarında ödedikleri KDV’yi indirim konusu yapabilir...

Otomobil alıp satımı yapan firmalar otomobil alışlarında ödedikleri KDV’yi indirim konusu yapabilir mi?

540
0

Ana faaliyet konusu restoran işletmeciliği olan limited şirket, 2.el araç alım satımı yapmaya başladı. 2.elde aldığı bazı araçların KDV’si binek oto olmasına rağmen tarafımıza %18 KDV ile fatura edilmiştir. Bu KDV’leri indirim konusu yapıp %18 ile mi çıkmalıyım, yoksa KDV’yi maliyet konusu yapıp %1 KDV hesaplayarak mı çıkmalıyım?

Oto ticareti yapanlar Binek oto için uygulayacağı KDV oranı %18’dir.

Ödediğiniz KDV indirip satışta %18 KDV hesaplayacaksınız.

Aracı satmayıp da 254 hesaba kaydederseniz.

KDV maliyete atılabilir veya gider yazılır. Satışta da %1 KDV hesaplanır.

 

Binek araçların kasko ve trafik sigortası gider yazılıyor mu?

Gider kısıtlaması uygulanır. %70 gider, %30 KKEG olarak Kayıt yapılır.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKronik rahatsızlığı bulunan mali müşavirler beyannamelerini ne zaman göndermelidir?
Sonraki İçerikKültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu Kapsamındaki İşlemlerde KDV İstisnası Uygulaması

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz