Ana Sayfa TTK Limited Şirket Kuruluşu İçin Esas Sermaye Tutarı Ne Kadar Olmalıdır?

    Limited Şirket Kuruluşu İçin Esas Sermaye Tutarı Ne Kadar Olmalıdır?

    2144
    0

    1- LİMİTED ŞİRKET KURULUŞU İÇİN ESAS SERMAYE TUTARI NE KADAR OLMALIDIR?
    Limited şirketin esas sermayesi en az 10 Bin Türk Lirasıdır.

    ***Bu maddede yazılı en az tutar, Bakanlar Kurulunca 10 katına kadar artırılabilir.

    2- LİMİTED ŞİRKETE AYNİ SERMAYE OLARAK NELER KONULABİLİR?
    Üzerlerinde sınırlı ayni bir hak, haciz veya tedbir bulunmayan; nakden değerlendirilebilen ve devrolunabilen, fikrî mülkiyet hakları ile sanal ortamlar ve adlar da dâhil, malvarlığı unsurları ayni sermaye olarak konulabilir. Hizmet edimleri, kişisel emek, ticari itibar ve vadesi gelmemiş alacaklar sermaye olamaz.

    3- LTD.ŞTİ.’LERDE ŞİRKET SÖZLEŞMESİNE HANGİ BİLGİLERİN YAZILMASI GEREKLİDİR?
    Kurucular tarafından, kurulmakta bulunan şirketle ilgili olarak, şirket hesabına alınan malların bedelleri ile şirketin kurulmasında hizmeti geçenlere tanınan menfaatler şirket sözleşmesine yazılır.

    4- LTD.ŞTİ.’LERDE ESAS SERMAYE PAYLARI NASIL BELİRLENİR?
    Esas sermaye payları
    4.1- Şirket sözleşmesinde esas sermaye paylarının itibarî değerleri en az 25 Türk Lirası olarak belirlenebilir. Şirketin durumunun iyileştirilmesi amacıyla bu değerin altına inilebilir.
    4.2- Esas sermaye paylarının itibarî değerleri farklı olabilir. Ancak, esas sermaye paylarının değerlerinin 25 Türk Lirası veya bunun katları olması şarttır. Bir esas sermaye payının vereceği oyun, 618 inci madde uyarınca itibarî değere göre hesaplanması, esas sermaye payının bölünmesi değildir. Aynı hüküm bir hakkın veya yükümlülüğün itibarî değere göre belirlendiği durumlar için de geçerlidir.
    4.3- Bir ortak birden fazla esas sermaye payına sahip olabilir.
    4.4- Esas sermaye payları itibarî değerden veya bu değeri aşan bir bedelle çıkarılabilir.
    4.5- Esas sermaye payının bedeli şirket sözleşmesinde öngörüldüğü şekilde, nakit veya ayın olarak veya bir alacağın takası yoluyla yahut sermaye artırımında olduğu gibi, serbestçe kullanılabilecek öz kaynakların esas sermayeye dönüştürülmesi yoluyla ödenir.

    5- LTD.ŞTİ.’LERDE İNTİFA SENEDİ ÇIKARILIR MI?
    Şirket sözleşmesinde intifa senetlerinin çıkarılması öngörülebilir; bu konuda anonim şirketlere ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikPrime Esas Kazançlardan İstisna Tutulacak Yemek Parası, Çocuk Zammı Tutarları 2017 Yılı İçin Nasıl Hesaplanır?
    Sonraki İçerikKomandit Şirkette Komanditer Ortağın Alacaklılara Karşı Sorumlulukları Nelerdir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz