Ana Sayfa TTK Kaybolan karar defterinin yenisi noterden hemen çıkartılabilir mi?

    Kaybolan karar defterinin yenisi noterden hemen çıkartılabilir mi?

    Şirketler kaybolan karar defterleri için asliye ticaret mahkemesine başvuru yapmalı ve zayi belgesi almalıdır.

    1
    0

    Firmamızın karar defteri kaybolmuştur. Bu durumda nasıl işlem yapmak gerekir?

    Gazete de kayıp ilanı verilmeli ve şirket adresinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesine başvuru yapılmalıdır. Mahkemeden alınacak zayi belgesi ile noterden yeni karar defteri tasdik edilebilir.

    Ticari defterlerin kaybolması durumunda uygulanacak adımlar ve noterlerin rolü hakkında belirlenmiş kurallar bulunmaktadır.

    Noterler Birliği, ticari defterlerin tasdik işlemleriyle ilgili olarak bazı kararlar almıştır. Bu kararlar, anonim ve limited şirketlerin tutması gereken ticari defterleri ve bunların tasdik işlemlerini içermektedir.

    Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ’e göre, müdürler kurulu karar defteri tutulması halinde, bu defterden kayıtların genel kurul defterine aktarılamayacağı belirtilmektedir. Ayrıca, yönetim kurulu karar defteri, yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebirin kullanılabilir durumda olması halinde, yeni hesap döneminin ilk ayında onay yenilenerek kullanılmaya devam edilebilir.

    Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ’in 13. maddesinin altıncı fıkrasına göre, pay ve yönetim kurulu karar defterlerinin yenilenmesi durumunda notere zayi belgesi ibraz edilmesi gerekmektedir. Zayi belgesi, defterin kaybolduğunu belgeleyen resmi bir belgedir ve noterler, yeni defterin tasdik işlemini gerçekleştirmek için zayi belgesi talep etmektedir.

    Karar defterlerinin kaybolması durumunda, ticari işletmenin bulunduğu yerdeki yetkili mahkemeden zayi belgesi alınması gerekmektedir. Zayi belgesi alındıktan sonra, notere başvurularak yeni defterin tasdik işlemi gerçekleştirilir. Bu süreç, tacirlerin ve işletmelerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerini sağlayan önemli bir adımdır.

    Aşağıdaki içerikte konuyla ilgili Mali Çözüm Dergisi’nde yayımlanan bir yazıyı okumanız faydalı olabilir.

    Limited şirket karar defterinin zayi olması halinde yapılacak işlem nedir?

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİsteğe bağlı e-Faturaya geçenler e-Deftere geçmek zorunda mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz