Ana Sayfa Çalışma Hayatı İkale Sözleşmesi Nedir?

    İkale Sözleşmesi Nedir?

    1948
    0

    İkale Sözleşmesi; işçi ve işveren taraflarının anlaşması sonucu iş sözleşmesinin sona erdirilmesidir. Bu sözleşme 4857 sayılı İş Kanununca açıkça düzenlenmiş bir sözleşme olmamakla beraber yargı kararları ile sözleşme özgürlüğü çerçevesinde kabul edilen bir sözleşme türüdür.

    İş sözleşmelerinin türü ne olursa olsun (belirli süreli, belirsiz süreli)  işçi ile işverenin anlaşması sonucunda iş sözleşmeleri sona erdirilebilir. İş sözleşmesinin sona erdirilmesine ilişkin bu sözleşmeye uygulamada İkale denilmektedir. Yargıtay bu tür sözleşme için bozma sözleşmesi terimini de kullanmaktadır.

    Aslında, İkale kelimesi Arapça kökenli bir kavram olup, var olan bir sözleşmenin iki tarafın (işçi-işveren) anlaşmasıyla ortadan kaldırılması anlamını taşımaktadır. İki taraflı hukuki bir işlem olan İkale, icap (öneri) ve kabul ile oluşmaktadır.
    İkale sözleşmesi; sözleşmenin konusu, irade sakatlıkları, icap ve kabulün gerçekleşmesi konularında Borçlar Kanunu’nun genel hükümlerine sahiptir.

    İkale sözleşmesinin konusu; işçi ve işveren arasındaki önceki iş sözleşmesinin ortadan kaldırılmasıdır. İkale sözleşmeleri herhangi bir şekil şartına bağlı değildir. Sözlü, yazılı veya örtülü yapılması mümkündür. Ancak ispat hukuku açısından genelde yazılı yapılmaktadır.

    Kaynak: Yargıtay-9. Hukuk Dairesi-E. 2016/8777-K. 2016/6620-T. 21.03.2016

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikDövizli hesaplara her ay sonu kur değerlemesi yapabilir miyiz?
    Sonraki İçerikSGK adres nakli e-SGK sistemi üzerinden yapılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz