Ana Sayfa Vergi Bitmemiş bir inşaat içerisindeki dairesini satan kişi değer artışı kazancına tabi olur...

    Bitmemiş bir inşaat içerisindeki dairesini satan kişi değer artışı kazancına tabi olur mu?

    468
    0

    Mükellefiyeti olmayan bir vatandaşın bitmemiş inşaat projesinden sözleşme ile daire alımı yapıp 2 sene sonra yine inşaat bitmeden satışını yaparsa değer artış vergisine tabi olur mu?

    Gayrimenkul satışından bahsetmek için satışı yapılacak Gayrimenkulün Tapuda kaydı olması gerekir . Tapuda kaydı olmayan taşınmazın alım satımında elde edilen kazanç Değer artış kazancı değil Ticari kazanç olacaktır.

    Değer Artış Kazancı istisna tutarı 2021 yılı için 19.000 TL oldu.

    İşyerine dönüşen otopark alanındaki hissenin satışında değer artış kazancı hesabına esas alım tarihi

    İşini kapatan kişinin şahsına geçen malların satışından elde edilen gelir değer artış kazancıdır.

    Noter Araç Satış Sözleşmesi ile satın alınan (Nihai Tüketicilerden) araçlar Noter Satış Sözleşmesiyle muhasebe kayıtlarına alınabilir mi?

    Alınan Taşıt ticari faaliyet de kullanılacak ise ; elbette aktife alınır. Gider pusulası düzenlenecektir. Gider pusulasında KDV ve GV stopajı yapılmayacaktır.

    Özelge: Vergi mükellefi olmayan şahıstan araç alımında iç yüzde yöntemiyle ayrılan KDV’nin indirimi hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

    Sayı : B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.30-2034 17/11/2011
    Konu : Vergi mükellefi olmayan şahıstan araç alımında iç yüzde yöntemiyle ayrılan KDV’nin indirimi

      İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, vergi mükellefi olmayan bir şahıstan noter satış sözleşmesi ve gider pusulası ile yapacağınız araç alım işleminde, noter satış bedeli üzerinden iç iskonto yöntemi ile ayırdığınız KDV yi indirip indiremeyeceğiniz hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

             3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

             1 inci maddesinde;  ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu ve ticari, sınaî, ziraî faaliyet ile serbest meslek faaliyetinin devamlılığı, kapsamı ve niteliğinin Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre; Gelir Vergisi Kanununda açıklık bulunmadığı hallerde, Türk Ticaret Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre tayin ve tespit edileceği,

             29/1 inci maddesinde de;  mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler nedeniyle ödenen ve fatura veya benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirim konusu yapabilecekleri

             hükme bağlanmıştır.

             Buna göre, herhangi bir vergi mükellefiyeti bulunmayanlar tarafından yapılan teslim ve hizmetler KDV nin konusuna girmediğinden, yapacağınız araç alımı için noter sözleşmesinde belirtilen tutar üzerinden iç yüzde yöntemiyle KDV hesaplanması ve bu şekilde hesaplanacak KDV nin indirim konusu yapılması söz konusu olmayacaktır.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÇalışanlara gıda harcaması için verilen hediye kartları SGK primine tabi midir?
    Sonraki İçerikSüresinden sonra 14857 sayılı SGK kanunu ile bildirge verebilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz