Ana Sayfa Vergi 7326 sayılı kanun kapsamında firma aktifine kayıtlı arsa ve binalara yeniden değerleme...

    7326 sayılı kanun kapsamında firma aktifine kayıtlı arsa ve binalara yeniden değerleme yapabilir miyiz?

    Şİrket aktifine kayıtlı binaların yeniden değerlemesi

    488
    0

    İkamet amaçlı olan veya olmayan bina inşaatı (4120.01-4120.02)ile uğraşan mükelleflerin 252 binalar hesabına kaydedip kira geliri elde ettiği gayrimenkuller için 7326 sayılı kanun kapsamında değerleme yapılabilir mi? Aynı mükellef grubunun 250 arsalar hesabında durup herhangi bir şekilde değerlendirilmeyen boş arsalar için değerleme yapabilir miyiz?

    VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 530) 

    Yeniden değerlemeye tabi tutulabilecek iktisadi kıymetler

     MADDE 5 – 

    (1) 213 sayılı Kanunun geçici 31 inci maddesinin yedinci fıkrasının yürürlüğe girdiği 9/6/2021 tarihi itibarıyla aktife kayıtlı bulunan iktisadi kıymetler bakımından söz konusu fıkra uygulamasından yararlanabilir. 

    (2) Sat-kirala-geri al işlemine veya kira sertifikası ihracına konu edilen iktisadi kıymetler ile iktisadi kıymetlerin alım, satım ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların bu amaçla aktiflerinde kayıtlı bulunan emtia niteliğindeki kıymetler, bahse konu fıkra kapsamında yeniden değerlemeye tabi tutulamaz. Kapsama giren işletmelerin kiralamaya konu ettikleri iktisadi kıymetler emtia niteliğinde bulunmadığından, yeniden değerlemeye tabi tutulabilir. 

    (3) Yeniden değerlemeye tabi tutulacak taşınmazların, 213 sayılı Kanun uygulamasında amortismana tabi iktisadi kıymet mahiyetinde olması zorunluluğu bulunmadığından, müessese hükümlerinden faydalanmak isteyen mükelleflerce boş arazi ve arsalar da yeniden değerlemeye tabi tutulabilecektir. Tebliğin yukarıdaki hükümlere göre ; 250-252 hesaplar da kayıtlı gayrimenkuller yeniden değerlemeye tabii tutulabilir.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGelir ve kurumlar beyannamesini zamanında ödemeyen firmalar indirimli matrah artışından faydalanabilir mi?
    Sonraki İçerik7326 Sayılı kanun kapsamında ödenen ücretler için yapılacak matrah artırımı hangi tutar üzerinden yapılmalıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz