Ana Sayfa SGK 4/1-b statüsüne tabi olan kadın mali müşavir doğum nedeniyle geçici işgöremezlik ödeneği...

    4/1-b statüsüne tabi olan kadın mali müşavir doğum nedeniyle geçici işgöremezlik ödeneği alabilir mi?

    Analık nedeniyle rapor parası almak isteyen kadın 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı, gebeliğin 32. haftasında yani doğuma sekiz hafta kalınca sağlık raporu alması gerekmektedir.

    6
    0

    BAĞ-KUR’u bir serbest muhasebeci mali müşavir olarak doğum parası alabilmek için 32.haftada iş göremezlik raporu almak ve sigortaya başvuru yapmak gerekli mi? Ayrıca bağ kur primini ödemeye devam etmek gerekiyor mu?

    Analık nedeniyle rapor parası almak isteyen kadın 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı, gebeliğin 32. haftasında yani doğuma sekiz hafta kalınca sağlık raporu alması gerekmektedir.

    Bu raporda raporun tarihi ve doktor tarafından gebeliğin normal ya da çoğul niteliği ile doğuma kaç hafta kaldığının yazılması gerekmektedir.

    Doğum olayı olduktan sonra da doktor tarafından hastaya en az sekiz haftalık analık nedeniyle iş göremezlik raporunun verilmesi gerekmektedir.

    Kadın 4/b sigortalısı analık nedeniyle iş göremediği yani raporlu olduğu toplam 16 hafta (112 gün) için, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan rapor parası alması gerekmektedir.

    Ayrıca kadın 4/b sigortalısı doktordan talep eder ve doktor da bu talebi kabul ederse, doktor tarafından rapora “sağlık durumu doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışmasına uygundur.” şeklinde bir ifadenin yazılması durumunda doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışabilir.

    Kadın 4/b sigortalısının doğumdan önce çalıştığı söz konusu beş haftalık süre, doğumdan sonraki rapora ilave edilir ve yine toplamda 16 haftalık istirahat süresi tamamlanmış olur.

    Kadın 4/b sigortalıları analık nedeniyle istirahatlı kaldıkları ve buna ilişkin aldıkları rapor sürelerinin en fazla 112 günü (doğumdan önce 8 hafta=56 gün, doğumdan sonraki 8 hafta=56 gün olmak üzere toplam 112 gün) için SGK’dan rapor parası alabilirler. SGK tarafından kadın 4/b sigortalılarına verilecek rapor paraları uygulamada doğumdan sonra kadının iş başı yapmasında sonra gerçekleşmektedir. Uygulamada ise bu süre, doğumdan sonraki 8 hafta geçtikten sonraki zaman olarak kabul edilmektedir.

    Analık halinde 4/b sigortalısı kadın kişiye ödenecek rapor parası, kadın sigortalının ayaktan tedavisinde günlük kazancının üçte ikisi, yatarak tedavide ise kadın sigortalının günlük kazancının yarısıdır.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikElektrikli araçlar gider kısıtlamasına tabi midir?
    Sonraki İçerikİhracat komisyon bedeli KDV’ye tabi midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz