Ana Sayfa SGK Yurt dışında ikamet eden ve Türkiye’de şirketi olan kişiler Bağ-kur primi ödemek...

Yurt dışında ikamet eden ve Türkiye’de şirketi olan kişiler Bağ-kur primi ödemek zorunda mıdır?

3118
0
Yurt dışında ikamet eden ve Türkiye’de şirketi olan kişiler Bağ-kur primi ödemek zorunda mıdır?

Almanya’dan emekli aynı zamanda gene Almanya’da faal iş yeri-mükellef olan ve senenin çoğunluğunda Almanya’da ikamet eden Türk Vatandaşı kişi aynı zamanda Türkiye’de bilanço usulüne tabi mükellefiyeti var. Almanya’dan emekli olduğu ve orada ikamet ettiği için Türkiye’de bir Sosyal güvenlik kurumuna ihtiyaç duymamakta ve 85 yaşında olduğu için de Türkiye’den emeklilik istememektedir.

Bu kişi Bağ-Kurlu olmak zorunda mıdır? Eğer Bağ-Kurlu olmak zorunda değilse şimdiye kadar ki 4 yıldır ödediği primleri iade alabilir mi?

Türkiye’de 1479 sayılı Kanun kapsamında zorunlu sigortalılıkları devam ederken ülkemizle ikili sosyal güvenlik sözleşmesi olan ülkelere giden kişilerin sadece yurt dışına çıktıkları için yurt içindeki Bağ-Kur sigortalılıklarının sona erdirilmesine gerek bulunmamaktadır. Yani 1479 sayılı yasa kapsamında sigortalı olanların Bağ-Kur sigortalılıkları Almanya’ya gittikleri tarihten itibaren değil, ancak yabancı ülkelerde çalışmaya başladıkları tarihten itibaren sona erdirilmesi gerekmektedir.

Çünkü Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılık sigortalının şahsına bağlı ve fiili olarak bizzat o işi yapmasını gerektiren bir sigortalılık türü değildir. Yurt dışı çalışmasını belgeleyerek fazla ve yersiz ödeme talebinde bulunulabilir.

 

 


Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Yurtdışında bulunduğum zamanlarda Türkiye’de 4a kapsamında sigortalı olabilir miyim?

Yabancı Çalışma İzin Harçları Nasıl ve Nereye Ödenir?

Yurtdışı Borçlanması 2019 Yılı İçin Ne Kadar Oldu?

 

Önceki İçerikTutuklu olan şirket ortağının Bağ-kur’u devam eder mi?
Sonraki İçerikCirosu 30 Milyon olan firma YMM ile tam tasdik anlaşması yapmak zorunda mıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz