Ana Sayfa Muhasebe Tutuklu olan şirket ortağının Bağ-kur’u devam eder mi?

Tutuklu olan şirket ortağının Bağ-kur’u devam eder mi?

1529
0

 

İki ortaklı limited şirketi bir firmanın müdür olan ortağı 6-7 ay gibi süre tutuklu kalacak. İş yerinde bir sigortalı çalışan var. Ayrıca bağkur devam edecek mi? Müdür olan kişi tutuklu olduğu için ssklı eleman çalıştırabilir mi? SGK açısından yasal olarak yapmamız gerekli işlemler neler?

 

1 Ekim 2008’den önceki Bağ-Kur uygulamalarına göre, esnaf veya tarım Bağ-Kur sigortalılığı devam eden bir kişinin tutuklanması ve hüküm giymesi durumunda, sigortalılığa esas kayıtları (vergi, meslek odası, esnaf sicil, ziraat odası vb) devam ediyorsa, Bağ-Kur sigortalılığı kesintiye uğratılmamakta ve devam ettirilmekteydi.

 

Mülga 1479 sayılı yasa ile mülga 2926 sayılı yasada, bu konuda hiçbir hüküm bulunmamaktaydı.

 

Ayrıca, bu kanunlara istinaden çıkarılan yönetmelik ve genelge gibi ikinci mevzuatlarda da bu konuda bir hüküm bulunmamaktaydı. Bu konuda yazılı bir kanıtın olup olmadığı konusunda tarafımızca yapılan araştırmalarda,

 

(X) Bağ-Kur İl Müdürlüğü’nün Bağ-Kur Sigortalılar Daire Başkanlığı’na muhatap olarak yazdığı, 09.12.2000 tarihli bir yazının bulunduğu saptanmıştır.

 

Söz konusu yazıda (X) Bağ-Kur İl Müdürlüğü, anılan daire başkanlığına (Y) adlı bir sigortalının sigortalılığının cezaevindeyken devam ettirilip ettirilmeyeceğiyle ilgili yazılı görüş ve talimat istediği, Bağ-Kur Sigortalılar Daire Başkanlığı’nın ise verdiği cevabi talimat yazıda özetle; “Bağ-Kur sigortalılığının hangi hallerde sona erdirileceğine ilişkin hükümlerin, 1479 sayılı yasanın “sigortalılığın başlangıç ve bitiş tarihi” başlıklı 25 inci maddesinde düzenlendiği, söz konusu 25 inci maddede, Bağ-Kur sigortalısı olup ta hükümlü veya tutuklu olanların sigortalılığının sona erdirileceğine dair bir ibarenin bulunmadığı, … bu nedenle (Y) adlı kişinin, vergi mükellefiyet kayıtları cezaevindeyken de kesintisiz devam ediyorsa, Bağ-Kur sigortalılığının devam ettirilmesi gerekmektedir.” ifadelerinin yer aldığı görülmüştür.

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Kısmi süreli çalışanların kıdem tazminatı tam mı ödenir?

 

Kıdem tazminatı tahakkuk ettiğinde mi yoksa ödendiğinde mi gider yazılır?

 

İş yeri Satılırsa İşçi Kıdem Tazminatını İsteyebilir mi?

 

Kıdem Tazminatı Hesaplanırken Ücrete Hangi Ödemeler Dâhil Edilmez?

 

 

Hamilelik veya Doğum Nedeni İle İşten Ayrılan İşçi, Kıdem Tazminatına Hak Kazanır mı?

 

 

Önceki İçerikKısmi kar dağıtımı yapabilir miyiz?
Sonraki İçerikYurt dışında ikamet eden ve Türkiye’de şirketi olan kişiler Bağ-kur primi ödemek zorunda mıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz