Ana Sayfa Vergi Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesinin Verilme Yeri ve Zamanı

    Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesinin Verilme Yeri ve Zamanı

    Mükellefin ölümü halinde, ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde vefat eden kişi namına varis tarafından, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyanda bulunulması gerekmektedir.

    191
    0

    BEYANNAMENİN VERİLME ZAMANI VE YERİ

    2022 yılında elde edilen beyana tabi menkul sermaye iratlarının, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile 1–31 Mart 2023 tarihleri arasında beyan edilmesi gerekmektedir.

    Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi;

    »  Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla internet ortamında,

    »  3568 sayılı Kanun gereği elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları ile elektronik beyanname aracılık sözleşmesi imzalanarak e-Beyanname sisteminden,

    verilebilir.

    Ayrıca, bu mükelleflerin takvim yılı içinde;

    »  Memleketi terk etmesi halinde, memleketi terkten önceki 15 gün içinde,

    »  Ölümü halinde, ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde vefat eden kişi namına varis tarafından,

    Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyanda bulunulması gerekmektedir.

    HAZIR BEYAN SİSTEMİ

    Beyana tabi gelirleri sadece menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı (kira geliri), ücret ile diğer kazanç ve irat gelirlerini ayrı veya birlikte elde eden mükellefler, bu gelirlerine ilişkin beyannamelerini Başkanlığımız tarafından önceden hazırlanarak mükelleflerin onayına sunduğu, kullanımı kolay ve hızlı bir sistem olan Hazır Beyan Sistemi üzerinden verebilirler.

    Bu sistemden, sadece menkul sermaye iradı, kira, ücret veya diğer kazanç ve irat geliri elde eden mükellefler yararlanabilecektir.

    Hazır Beyan Sistemine ve detaylı bilgiye Gelir İdaresi Başkanlığı’nın www.gib.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

    Hazır Beyan Sistemine;

    » https://hazirbeyan.gib.gov.tr adresinden (Kullanıcı Kodu ile Giriş, e-Devlet Yöntemi ile Giriş veya Yabancı Kimlik Numarası ile Giriş),

    • »  İnteraktif Vergi Dairesinden,
    • »  İnternet Vergi Dairesinden,7 gün 24 saat giriş yapılabilir.

      Yurtdışında yaşayan ve hazır beyan sistemi üzerinden beyanname vermek isteyen, T.C. vatandaşları, mavi kartlılar, yabancı kimlik numarası sahibi yabancılar, Dış Temsilciliklerimizden e-Devlet şifresi alabilirler.

    Sistem üzerinden hazırlanan menkul sermaye iratlarınıza yönelik beyanname elektronik ortamda onaylandığı anda, şahıs adına vergi dairesinde mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.

     


    Kaynak: GİB Rehber
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGelir Vergisi Beyannamesinden Yapılabilecek İndirimler Nelerdir?
    Sonraki İçerik2022 Yılı Gelirlerine Uygulanacak Gelir Vergisi Tarifesi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz