Ana Sayfa Muhasebe Yıl içinde hasılat esaslı vergilemeye geçen mükellefin geçici vergi beyanı nasıl düzenlenir?

    Yıl içinde hasılat esaslı vergilemeye geçen mükellefin geçici vergi beyanı nasıl düzenlenir?

    501
    0

    Özel halk otobüsü işletmecisi mükellefim var. 01.03.2020 tarihinde Hasılat esaslı sisteme kabul edildi. Mükellefin geçici vergi beyanını yaparken beyana tabi geliri nasıl hesaplayacağız? İlk altı aylık gayrisafi hasılatın tamamına %10 mu uygulayacağız, yoksa ilk iki ayı normal k/z hesabı yapıp sadece son 4.ayın hasılatına mı %10 uygulayacağız? Ayrıca geçici vergi beyannamesinde nasıl göstereceğiz ayrı ayrı mı yoksa birlikte mi?

    01/03/2020-31/03/2020 dönemi için 2020/1. dönem geçici vergi beyannamesi ile beyan edilmiş olması gerekir.

    2020/2. dönem için 6 aylık (sizin müşteriniz için 4 aylık) hasılat üzerinden hesaplama yapılır. Normal geçici vergi beyannamesinde beyan edilir. 1. dönem ödenen vergi varsa sistem otomatik olarak indirir. Ödenecek vergi çıkar.

    Geçici vergi formatı konusunda GİB beyan bölümü ile görüşünüz.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÖdenmeyen SGK primi hangi hesaba kaydedilir?
    Sonraki İçerikŞirketimizde emekli olarak çalışan ve engeli olan kişiyi engelli statüsünden gösterebilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz