Ana Sayfa Mevzuat TIR karnesinde yazılı varış ülkesi ile CMR, fatura vb. eklerde görünen alıcı...

TIR karnesinde yazılı varış ülkesi ile CMR, fatura vb. eklerde görünen alıcı ülke farklı ise nasıl işlem yapılması gerekir?

1496
0
TIR karnesinde yazılı varış ülkesi ile CMR, fatura vb. eklerde görünen alıcı ülke farklı ise nasıl işlem yapılması gerekir?

 

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde üçüncü ülke taşıması “Yolcu ve eşyanın bindirme, indirme, yükleme, boşaltma noktalarının taşıtın kayıtlı olduğu ülkenin dışındaki ülkeler arasında yapılan taşımaları” şeklinde tanımlanmış olup, yabancı bir taşıyıcının ülkemizden aldığı yükü kendi ülkesi dışında bir ülkeye taşıması üçüncü ülke taşıması olarak değerlendirilmekte ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca üçüncü ülke geçiş belgesi aranmaktadır.

Bu nedenle, ülkemize/ülkemizden uluslararası taşıma yapan taşıtların, eşyanın yüklendiği ülke ve boşaltma yapılacak ülke bilgilerinin TIR Karnesi, CMR, fatura vb. belgelerinde kontrol edilmesi, ancak ülkemize/ülkemizden yabancı ülke taşıtlarınca yapılacak taşımalarda taşıma evraklarından herhangi birinde (Fatura, TIR Karnesi, Gümrük Beyannamesi, CMR vb.) farklı ülke isimlerinin yer alması ve ikili bir taşıma olduğunun iddia edilmesi durumunda, taşıma türünün (ikili veya üçüncü ülke) belirlenebilmesi için mevcut kontrollere ilaveten;

  • Ülkemizden yapılan taşımalarda, ihracat beyannamesinde varış ülkesi (17 no.lu hane) bilgisinin, taşımaya ait kaşeli ve imzalı Dolaşım/Menşe Belgelerinden ( ATR, EUR.1, EUR-MED, FORM A, Menşe Şahadetnamesi vb.) birinin aslı veya fotokopisinde varış/alıcı ülke bilgisi ile uyumunun aranması,
  • Ülkemize yönelik olarak diğer ülkelerden yapılan taşımalarda ise ülkemize eşya gönderen ihracatçı tarafından düzenlenen EX-1 gibi gümrük beyannamelerinin çıkış ülkesi (15 no.lu hane) ve varış ülkesi (17 no.lu hane) bilgilerinin, taşımaya ait kaşeli ve imzalı Dolaşım/Menşe Belgelerinden ( ATR, EUR.1, EUR-MED, FORM A, Menşe Şahadetnamesi vb.) birinin aslı veya fotokopisinde ihraç ve varış/alıcı ülke bilgileri ile uyumunun aranması,
  • Uyumlu ise ikili, değilse üçüncü ülke taşıması kabul edilerek işlemin buna göre sonlandırılması gerekmektedir.

Diğer taraftan, Türkiye’den Rusya Federasyonu’na yönelik taşımalarda ise Türk ihracatçısı tarafından doldurulan, onaylı ihracat beyannamelerinde hareket ülkesinin Türkiye, varış ülkesinin Rusya Federasyonu olarak belirtilmesi, Rusya Federasyonu’ndan Türkiye’ye yönelik taşımalarda ise Rus ihracatçısı tarafından doldurulan, onaylı ihracat/gümrük beyannamesinde hareket ve varış ülkesinin sırasıyla Rusya Federasyonu ve Türkiye olarak yer alması ve bu belgenin Türkçe veya İngilizce çevirisinin de ibraz edilmesi ve bu belgelerin ilgili kontrol makamlarına sunulması durumunda, bu tür taşımaların ikili taşıma olarak kabul edilmesi, belgelerin ibraz edilmemesi veya edilememesi durumunda ise taşımanın üçüncü ülke taşıması olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

 


Kaynak: Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

TIR karnesi kapsamında yapılan taşımalarda fatura ibrazı neden isteniyor?

 

Önceki İçerikÖlüm Nedeni İstatistikleri – 2018
Sonraki İçerikUluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi – Mart 2019

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz