Ana Sayfa Muhasebe Şirket ortağı şirkete olan borcuna karşılık başka bir tüzel kişiliği şirketin bünyesine...

    Şirket ortağı şirkete olan borcuna karşılık başka bir tüzel kişiliği şirketin bünyesine katarak şirkete olan borcunu ödeyebilir mi?

    Şirket birleşmelerinde Öz sermaye kriteri nedir?

    570
    0

    İki limited şirketin tek ortağı aynı kişidir. Ortağın bir şirkete 4.500.000 TL borcu var. Bu borcu kapatmak için şirketleri anonim şirkete çevirmeyi düşünüyor. Birkaç yıl içerisinde borcu olmadığı şirketi satın alarak borcu kapatma planı var. Bu düşünce doğru mu? 

    Tüzel kişiliklerde ortağı tek ve aynı kişi olmasının önemi yoktur. 

    Her şirket ayrı ayrı tüzel kişiliğe sahiptir.

    Şirketler nevi değiştirebilir, birleştirilebilir. Ama ortağın tüzel kişiliğe olan borcu şirkete ödenir.

    Şirket satın alınarak borç ödenmez.

    2 Şirketi kolaylaştırılmış birleşme yoluyla birleştireceğiz. A şirketini B şirketi ile birleştireceğiz. B şirketinin geçmiş yıllar zararını kullanmak istiyoruz. Ancak B şirketin öz sermayesi zararın tamamını mahsup edecek seviyede olmadığı için A şirketini B üzerinde birleştirmek istiyoruz. Bu arada B nin tüm (% 100) hisselerine A şirketi sahip. Birleşmeyi B şirketi üzerinde yapıp (A şirketini yok edip) geçmiş yıllar zararlarını mahsup edebilir miyiz?

    Birleşme sonrası devir alan şirketin sermayesinin özvarlığı içinde yarısı veya fazlasını korur durumda olması zorunludur. Aksi halde birleşme yapılamaz. Burada devir olan ile devir alan sizin takdirinize kalmıştır. Genel uygulamada özvarlığı olumlu olan şirket bünyesindeki birleşmelere rastlanılmaktadır. 


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Yeni normal sürecinde Eylül ayı sonuna kadar 28 bini aşkın kişinin meslek sahibi olmasına aracılık ettik
    Sonraki İçerikYMM’ler e-defter kullanan mükelleflerin tasdik raporlarını nasıl düzenleyecek?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz