Ana Sayfa Muhasebe Personellere verdiğimiz yemek yardımları ve özel sağlık sigortalarının gelir vergisi indirimi var...

    Personellere verdiğimiz yemek yardımları ve özel sağlık sigortalarının gelir vergisi indirimi var mıdır?

    1355
    0

    1- Çalışanlarına ticket, gibi ayni yemek yardımı yapanların istisna tutarını aşan kısım için, sgk ve vergi işlemleri hakkında bilgi alabilir miyim?
    2- Zorunlu BS dışında yapılan BES’lerin ve özel sağlık sigortası gibi ayni yardımlar içinde bordro ve gelir vergisi işlemleri hakkında bilgi alabilir miyim?

    Sigortalılara yemek parası adı altında yapılan ödemelerin, işyerinde veya müştemilatında işveren tarafından yemek verilmemesi şartıyla, fiilen çalışılan gün sayısı dikkate alınarak 16 yaşından büyükler için belirlenen günlük asgari ücretin % 6’sının, yemek verilecek gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarın prime esas kazançların tespitinde dikkate alınmayacağı belirtilmiştir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun Ücretlerde Müteferrik İstisnalar başlıklı 23. maddesinin 8. bendinde; “Hizmet erbabına işverenlerce yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler (işverenlerce, iş yerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin aşmaması ve buna ilişkin ödemenin yemek verme hizmetini sağlayan mükelleflere yapılması şarttır.

    Ödemenin bu tutarı aşması halinde, aşan kısım ile hizmet erbabına yemek bedeli olarak nakden yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilir.” Hükümleri yer almaktadır.

    Bir başka değişle kanun koyucu yemek ücretinin nakden ödenmesi durumunda, yapılan ödemenin ücret olarak değerlendirileceği ve tamamının gelir vergisine tabi tutulmasını emretmiştir.

    5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde; “… işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgarî ücretin % 30’unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, prime esas kazanca tâbi tutulmaz.” İfadesi yer almaktadır.

    Buna göre; İşverenler tarafından sigortalılar için bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin %30’unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payı tutarları sigorta primine tabi tutulmayan kazanç olarak dikkate alınır ve aylık prime esas kazanca dahil edilmez.

     

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    BENZER İÇERİKLER

    Yemek kartını istisna tutarından fazla verirsek ayrıca vergi ve sgk mı ödeyeceğiz?

     

    Çalışanlara verilen yemek bedelleri yasal sınırın altında kalması durumunda ücret bordrosuna dâhil edilir mi?

     

    Personele verilen yemek çekleri SGK primine tabi midir?

     

     

    Önceki İçerikFuar için bedelsiz olarak ithal edilen mal için ödenen kdv, mal geri ihraç edildiğinde iade alınabilir mi?
    Sonraki İçerikEngellik indirimi nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz