Ana Sayfa Muhasebe Personele verilen yemek çekleri SGK primine tabi midir?

Personele verilen yemek çekleri SGK primine tabi midir?

1646
0
SORU
… Ticket, Sodexo, Multinet ve Setcart aracılığıyla yapılan yemek ücreti ödemelerinin sigorta primine tabi midir?
SGK ‘nın bu konuda kesin ve net bir yazsısı var mı?
incelemelerde sorun teşkil ediyor mu?(26.10.2018 14:22)
CEVAP
Devredilen Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından konuyla ilgili yayınlanmış olan 16-310 sayılı Genelgenin ilgili bölümü şu şekildedir; “ … sigortalılara ay içinde yemek parası olarak nakit ödeme yapılmaksızın, çalıştıkları iş yerinin dışında yemek üretimi yapan başka firma veya şahıslar tarafından örneğin yemek kuponu karşılığında, gerek iş yerinde, gerekse iş yerinin dışında yemek verilmesi üzerine, işverence bu firma veya şahıslara fatura karşılığında yemek bedeli olarak ödeme yapılması halinde, bu nitelikteki fatura bedellerinden sigorta primi tahakkuk ettirilmemesi gerekmektedir …” Bununla birlikte ayni yardım olarak kabul edilen ticket, multinet, sodexo, setcard ve yemek kuponu vb, yardımlarına alternatif bir görüş daha bulunmaktadır. Bu görüş, işverenler tarafından çalışanlarına ödenen ticket, multinet, sodexo, setcard ve yemek kuponu vb, ödemelerin tamamının sigorta primine tabi tutulması yönündedir. Görüşü savunanların en önemli dayanak noktası; özellikle son dönemlerde SGK Müfettiş ve Denetmenlerince yapılan denetimlerde ticket, multinet, sodexo, setcard ve yemek kupon’larının prime tabi tutulması gerektiği yönünde raporlar düzenlenmesi ve işverenlerden bu doğrultuda taleplerde bulunmalarıdır.

 


Kaynak: İsmmmo.org.tr – Danışman Soru-cevap bölümünden alınmıştır.
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


 

Önceki İçerikDövizli sözleşmeler TL’ye çevrilirken Damga Vergisi çıkacak mı?
Sonraki İçerikYabancılar sınır kapılarından hangi belgelerle giriş-çıkış yapabilir?Yabancılar sınır kapılarından hangi belgelerle giriş-çıkış yapabilir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz