Ana Sayfa Çalışma Hayatı Part time ve kısmi süreli çalışan personellerin kıdem ve senelik izin hakları...

    Part time ve kısmi süreli çalışan personellerin kıdem ve senelik izin hakları nasıl hesaplanır?

    Kısmi süreli çalışanların yıllık ücretli izin hakkı nasıldır?, Kısmi süreli çalışanlarda yıllık izni hesabı nasıldır?, Kısmi süreli çalışanların kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?,

    1046
    0

    Part time ve aynı zamanda belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiler için yıllık izin, kıdem tazminatı hak edebilme şartları nelerdir?

    Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar yıllık ücretli izin hakkından tam süreli çalışanlar gibi yararlanır ve farklı işleme tabi tutulamazlar.

    Kısmi süreli ya da çağrı üzerine iş sözleşmesiyle çalışanlar iş sözleşmeleri devam ettiği sürece her yıl için hak ettikleri izinlerini, bir sonraki yıl izin süresi içerisine isabet eden kısmi süreli iş günlerinde çalışmayarak kullanırlar.

    Kıdeme esas alınacak ücret: Kıdem tazminatı, işçinin iş yerinde geçirdiği her bir yıl için 30 günlük ücretinin ödenmesi şeklinde uygulanır. Yargıtay kararlarına göre kısmi süreli çalışanın kıdeme esas ücreti, kendisine yapmış olduğu kısmi çalışma karşılığı ödenen ücret olmalıdır.

    Yine Yargıtay’a göre, “kısmi süreli çalışma hallerinde, kıdem tazminatı hesabında davacıya kısmi süreli çalışma karşılığı olarak ödenen aylık ücreti” dikkate alınmalıdır.

    Buna yönelik emsal bir kararda da kısmi süreli çalışanının kıdem tazminatına esas ücreti hesaplanırken son aya ait ücret toplamının 30’a bölünmesi suretiyle günlük ücretinin belirlenmesi gerektiğine karar verilmiştir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikReel sektörün bu yılın ilk 8 ayındaki yatırım talebi salgın koşullarına rağmen, geçen yıla göre %30 daha fazla
    Sonraki İçerik2020 yılının üçüncü çeyreğinde yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarının sıkılaştığı görülmekte

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz