Ana Sayfa Muhasebe Kur farkı faturaları teslim edilen ürünün KDV oranına göre mi hesaplanacaktır?

    Kur farkı faturaları teslim edilen ürünün KDV oranına göre mi hesaplanacaktır?

    2023
    0

    KDV kanunu 24. Maddesinde yapılan değişiklik ile “kur farkı” matraha dâhil olan unsurlara edilmiştir. Bu konuda taslak tebliğ yayınlanmıştır. Bu kapsamda düzenlenecek kur farkı faturasının KDV oranı faturadaki mal ve hizmetin KDV oranı mı olacaktır?

    KDV den istisna olan ve olmayan mal ve hizmetleri dövizli tek faturada müşteriye fatura etmekteyiz, ödeme tarihinde oluşacak kur farkının sadece KDV’li satışa isabet eden kısmını mı fatura etmeliyiz? KDV’den istisna matraha isabet eden kur farkını kur farkı faturası düzenlediğimiz dönemin KDV beyannamesinin ilgili istisnalı satışlar bölümünde beyan etmeli miyiz?

    18.01.2019 tarih ve 30659 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7161 sayılı vergi kanunları ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanunun 18’inci maddesi ile 3065 sayılı KDV Kanunun 24/c maddesine “Kur Farkı” ifadesi eklenmiştir.

    Böylece kur farkı faturalarında KDV kesilip kesilmeyeceği tartışmalar son bulmuştur. Buna göre 7161 sayılı Kanunun yürürlük tarihi itibariyle kur farkı faturalarında KDV kesilmesi gerekmektedir.

    TASLAK TEBLİĞDE bu konuda istisna uygulaması yoktur. Oluşan kur farkına KDV hesaplanır ve beyan edilir. Uygulanacak oran genel oran olan % 18’dir.

     

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    BENZER İÇERİKLER

    Kur Farkı faturasında KDV hesaplanacak mı?

     

     

     

    Kur farkına kesilecek fatura KDV dahil mi yoksa hariç mi olacak?

     

     

     

    Kur farkı kar ve zararlarını hangi hesaplarda takip etmeliyim?

     

     

    Önceki İçerikKitap çevirisinde ve telif hakkında stopaj oranı nedir?
    Sonraki İçerikMali Müşavirlerin kamu görevi statüsünde midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz