Ana Sayfa Çalışma Hayatı Kısa çalışma ödeneğinden ne kadar süre faydalanabiliriz?

Kısa çalışma ödeneğinden ne kadar süre faydalanabiliriz?

537
0

25.03.2020 tarihinde başlatılan bir kısa çalışma başvurusu için 24 gün + 7 dediğimizde 31 gün yapıyor. Brüt ücret hesaplamasını nasıl yapmamız gerekir?

24 gün normal + 7 gün yarım ücret Günlük brüt yarım ücretin prime esas kazanç günlük alt sınırının altında olması halinde prime esas günlük kazanç alt sınırı üzerinden bildirim yapılması gerekmektedir. Alt sınırın altında kalan brüt yarım ücret ile alt sınır arasındaki farka ait sigorta primlerinin işveren tarafından ödenmesi gerekmektedir

23.03.2020 tarihinde kısa çalışma ödeneği için başvuruda bulundu. Mart/2020 aylık Sgk bildirgesini ve aylık bordoyu nasıl yapacağız. Kısa çalışma ödeneğinde ilk yedi gün ödenmez denmektedir. Bu bildirgeyi 23. Gün normal çalışma günü diğer günlerinde kısa çalışma kodundan mı göndereceğiz?

4447 Sayılı işsizlik Kanunu Ek 2. maddesi uyarınca “Zorlayıcı sebeplerle kısa çalışma yapılması halinde, kısa çalışma ödeneği ödemeleri 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve aynı Kanunun 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar.

” ile 4857 Sayılı İş Kanunu 40. maddesinde “24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir” hükümleri yer almaktadır. Buna göre işçiye ilk 7 gün için yarım ücret ödenecek olup, yarım ücret alınan sürelerin tamamının (7 gün) prim ödeme gün sayısı olarak APHB’de bildirilmesi gerekmektedir.

Diğer yandan işçi bu 7 günlük süreyi takip eden günden itibaren en fazla 83 günlük süre boyunca KÇÖ alacaktır. KÇÖ kapsamındaki günlerde 18 kod ile eksik gün bildirilmelidir.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik1 Milyar 626 Milyon Liralık Destek Ödemeleri Bugün Başlıyor 24.04.2020
Sonraki İçerikMeslek Lisesi sağlıkçılar için ‘Video Laringoskop’ cihazı üretti..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz