Ana Sayfa Çalışma Hayatı Kıdem ve yıllık izin hesaplamasında kısa çalışma ve ücretsiz izinde olunan süreler...

    Kıdem ve yıllık izin hesaplamasında kısa çalışma ve ücretsiz izinde olunan süreler dahil olur mu?

    795
    0

    Kısa çalışmanın kıdem ve yıllık izin hakedişine etkisi var mı yani çalışılmış sürelerden sayılıyor mu?

    Normal şartlarda ücretsiz izinde iş sözleşmesi askıda oluyor ve bu süreler kıdem ve yıllık izin hakedişinden sayılmıyor. İşveren tarafından covid-19 nedeniyle ücretsiz izne ayrılan işçiler içinde bu durum geçerli mi?

    Çalışılmış süre olarak dikkate alınmaktadır. İş sözleşmesi bu sürede askıdadır.

    İş Hukuku mevzuatında ücretsiz izin dönemi tarafların irade beyanına bağlı olduğu için iş akdinin askıda olduğu dönem olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla çalışanın ücretsiz izinde bulunduğu sürelerin kıdem tazminatı ve yıllık izin hak edişinde dikkate alınmaması esastır.

    İşçinin iş sözleşmesinin askıda olduğu süreler kıdem süresinden sayılmamalıdır. Bu anlamda ücretsiz izinde geçen süreler kıdem tazminatına esas süre bakımından dikkate alınmaz.

    Yıllık izin bakımından İş Kanunu madde 55’e göre işverenin çalışana verdiği diğer izinler yıllık izin hak edişi bakımından çalışılmış gibi sayılacaktır. Dolayısıyla işverenin kendi takdiri ile çalışanları ücretsiz izne çıkarması bu sürelerin yıllık izin hesabında dikkate alınmasına neden olabilir.

    Aynı şekilde ücretsiz iznin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaması, ücretsiz izin talebinin çalışanın iradesine dayanmasıdır. Dolayısıyla hem kıdem tazminatı hem de yıllık izin bakımından bu sürelerin dikkate alınması söz konusu olabilir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKredili mevduat hesabı (KMH) ve kredi kartı sözleşmelerinde nelere dikkat etmeliyim?
    Sonraki İçerik2020’nin İlk Yarısında Patent ve Marka Başvurularında Büyük Artış Yaşandı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz