Ana Sayfa Mevzuat İthalat işlemlerinde gümrük idaresince hangi belgeler istenir?

İthalat işlemlerinde gümrük idaresince hangi belgeler istenir?

605
0

İthalat işlemlerinde kullanılan temel belge, gümrük beyanınızı yaparken düzenlediğiniz gümrük beyannamesidir.

Gümrük mevzuatına göre gümrük idareleri, gümrük işlemleriyle sınırlı olmak kaydıyla, ithalatçıdan her türlü bilgi ve belgeyi isteyebilirler. İthalat gümrük işlemlerinin yapıldığı sırada gümrük idaresinin ithalatçıdan istemediği bazı belgelerin, ithalat tamamlandıktan sonra ve gümrük idaresi tarafından geriye dönük olarak yapılan kontroller sırasında ithalatçıdan istenmesi mümkündür. Bu nedenle, ithalat işleminizle ilgili tüm belgeleri ve tuttuğunuz kayıtları beş yıl süreyle saklamanızın kanuni bir zorunluluk olduğunu hatırlatmak isteriz.

İthalat işlemleriniz sırasında gümrük idaresi tarafından kanunlar veya uluslararası düzenlemeler uyarınca sizden istenecek belgeleri iki grup altında toplamak mümkündür.

-İlk grupta, ülkemizin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara dayanılarak belirlenen vergi oranlarının uygulanması için gereken ve hangi ülkeden ithalat yapıldığına göre değişen belgeler yer almaktadır.

-İkinci grupta yer alan belgeler, ülkemizdeki belirli kurumların kendi görev ve yetki alanları çerçevesinde yaptıkları kontrollerin sonucunu gösteren ve bu kontrolleri yapan kurumlar tarafından düzenlenen belgelerdir.

Gümrük işlemlerinin elektronik ortamda yürütülmesi için yapılan çalışmalar kapsamında, Ticaret Bakanlığı tarafından Tek Pencere Sistemi adı verilen bir elektronik sistem kurulmuş bulunmaktadır. Bu sistemde, ithalat ve ihracat işlemleri sırasında gümrük idaresi ve başka kurumlar tarafından kağıt olarak düzenlenen belgelerin pek çoğu artık elektronik olarak düzenlenmektedir.


Kaynak: T.C Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik65 Yaş üstü personelin yasaklar nedeniyle işe gelememesinden ötürü gelmediği günler için bildirim nasıl yapılacaktır?
Sonraki İçerikFide üreticileri yapay ışıklandırma ve iklim kontrolü sağlanmış kapalı alanlarda sera sistemli üretim yapabilecek..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz