Ana Sayfa Muhasebe İthalat faturalarının kayıt tarihi gümrük beyannamesinin kapanma tarihi mi olmalıdır?

    İthalat faturalarının kayıt tarihi gümrük beyannamesinin kapanma tarihi mi olmalıdır?

    İthalata ilişkin gümrük beyannamelerinin tescili anında bilinmeyen ve/veya sonradan ortaya çıkan fiyat farkı, masraf farkı gibi ek ödemelerin Gümrük Kanunu uyarınca gümrük kıymetine dahil olması nedeniyle ilgili gümrük idaresine beyan edilmesi gerekmektedir.

    1645
    0

    İthalat faturaları ile ilgili bir sorum olacaktı. İthalat faturalarından kayıt tarihi fatura tarihi mi yoksa gümrük beyannamesi kapanma tarihi mi baz alınır?

    Fiili ithalat tarihi dikkate alınır. (Gümrük hattında Gümrük vergisi ve KDV ödendiği tarih)

    Özelge: İthalattan sonra ortaya çıkan fiyat farkı, masraf farkı gibi ek ödemeler nedeniyle, matrahta değişikliğe yol açan işlemlerde KDV uygulaması hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

    İVEDİ
    Sayı : B.07.1.GİB.4.99.16.02-KDV/43-38 07/02/2012
    Konu : İthalattan sonra ortaya çıkan fiyat farkı, masraf farkı gibi ek ödemeler nedeniyle, matrahta değişikliğe yol açan işlemlerde KDV uygulaması.

          İlgide kayıtlı dilekçenizden, ithalata konu mallarla ilgili olarak gümrük beyannamelerinin tescili anında mevcudiyetinin bilinmesi mümkün olmayan ve sonradan ortaya çıkan fiyat farkı,  masraf farkı gibi ek ödemeler için ilgili gümrük idaresine ek beyanda bulunularak fark KDV nin gümrük idaresine ödenmesi gerekmekle birlikte Şirketinizce bu verginin 2 No.lu KDV beyannamesi ile vergi dairesine beyan edilerek ödendiği belirtilerek, Aksaray Gümrük Müdürlüğü nezdindeki işlemlerinizin Gümrük Başkontrolörleri tarafından teftişi sonucu düzenlenen raporda fiyat farkı,  masraf farkı v.b. ek ödemelere ilişkin bulunan matrah farkından daha önce vergi dairesine beyan edilen KDV nin indirilip indirilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşünün istenildiği anlaşılmıştır.

             3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun, 1/2 nci maddesine göre, her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

             KDV Kanununun 9/1 inci maddesinde ise, mükellefin Türkiye içinde ikametgahının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutmaya yetkili kılınmış, bu yetkiye dayanarak yayımlanan 15 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin (C) bölümünde, yurt dışından sağlanan hizmetlere ait KDV’nin, hizmetten yurt içinde yararlananlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edileceği belirtilmiştir.

             Ayrıca Kanunun10 uncu maddesinin (ı) bendinde ise ithalatta vergiyi doğuran olayın, Gümrük Kanununa göre gümrük vergisi ödeme mükellefiyetinin başlaması, gümrük vergisine tabi olmayan işlemlerde ise gümrük beyannamesinin tescili anında meydana geleceği, 21 inci maddesinde ithalatta verginin matrahı, 43/4 üncü maddesinde ise ithalde alınan KDV nin  ilgili gümrük idaresince tarh olunacağı hüküm altına alınmıştır.

             Bu hüküm ve açıklamalara göre, ithalata ilişkin gümrük beyannamelerinin tescili anında bilinmeyen ve/veya sonradan ortaya çıkan fiyat farkı, masraf farkı gibi ek ödemelerin Gümrük Kanunu uyarınca gümrük kıymetine dahil olması nedeniyle ilgili gümrük idaresine beyan edilmesi gerekmektedir.

             Diğer taraftan, gümrük idaresine beyan edilmesi gerekirken, 2 Nolu KDV beyannamesi ile vergi dairesine beyan edilerek KDV’si ödenen bazı gümrük kıymeti unsurları hakkında yapılacak işlemler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Başkanlığımızdan da görüş alarak yayımladığı 2011/48 sayılı Genelgesinde açıklanmış olup, bu genelge uyarınca gümrük idaresince yapılacak ek tarhiyatlarda, 2. No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilen meblağların dikkate alınarak işlem yapılması gerekmektedir.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDevamsızlık yapan işçileri işveren işten çıkartabilir mi?
    Sonraki İçerikÜniversite öğrencilerinden zorunlu staj yapanlara ücret ödenir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz