Ana Sayfa Muhasebe İhraç kayıtlı aldığımız ürünü ihraç etmeyip yurt içinde başka bir firmaya ihraç...

    İhraç kayıtlı aldığımız ürünü ihraç etmeyip yurt içinde başka bir firmaya ihraç kayıtlı satabilir miyiz?

    Kitap Satışında KDV istisnası nedir? İmalatçı olmayanlar ihraç kayıtlı mal satabilir mi?

    507
    0

    İhraç kayıtlı alınan bir malı biz ihraç etmeyip ihraç etmesi adına bir başka firmaya kdv’siz ihraç kayıtlı satabilir miyiz?

    İhraç kaydıyla satın alınan malın, satın alan tarafından ihracatı zorunludur. Başkasına ihraç kayıtlı olarak satamaz.

    Basım yayın sektöründe faaliyet gösteren, kendisine ait herhangi bir üretim tesisi, imalatçı belgesi bulunmayan mükellefimiz, Eylül ayında yurt içinde farklı firmalara bastırdığı kitaplarla ilgili ihracatçı bir firmaya yetkisi olmamasına rağmen İHRAÇ KAYITLI fatura düzenlemiş ve ihracatçı firma tarafından kitapların ihracatı gerçekleştirilmiştir. Gümrük beyannamesinde firmamız imalatçı olarak gösterilmiş. Bu ihraç kayıtlı fatura ile ilgili gerek muhasebe kayıtları gerekse KDV beyannamesinde nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir?

    Bilindiği üzere KDVK 17/4-n maddesine göre kitap teslimleri KDV’den istisna edilmiştir.

    Satışın ihraç kayıtlı olup olmaması önemli değildir. KDVK MADDE 17/4-n) 21/6/1927 tarihli ve 1117 sayılı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu hükümlerine göre poşetlenerek satılanlar hariç olmak üzere basılı kitap ve süreli yayınların teslimi (Bu bent hükmünün uygulanmasında, bu maddenin ikinci fıkrasında belirlenen had uygulanmaz.) Kdv den istisnadır.

    Yapılan teslim KDV Beyannamesinde. Tam istisna bölümünde 355 kod ile beyan edilir. Muhasebe kaydı olarak aşağıdaki kayıt yapılır.

    ———————————- / —————————

    120/102/100 (B)

    600 (A)

    ———————————- / —————————


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİstanbul’da 2020 yılının üçüncü çeyreğinde konut satışlarında sıfır konutta %21,7 ve ikinci elde %96,5 artış kaydedildi
    Sonraki İçerikAvrupa Birliği’nde Cari İşlemler Fazlası 82,9 Milyar Avro’ya Yükseldi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz