Ana Sayfa Vergi İhraç edilen veya hurdaya çıkartılan 16 veya daha büyük yaştaki araçlara karşılık...

İhraç edilen veya hurdaya çıkartılan 16 veya daha büyük yaştaki araçlara karşılık iktisap edilen yeni araçlarda ÖTV uygulaması nasıldır?

İhraç edilen veya hurdaya çıkartılan 16 veya daha büyük yaştaki araçlara karşılık iktisap edilen yeni araçlarda ÖTV uygulaması nasıldır?

1174
0

İhraç edilen veya hurdaya çıkartılan 16 veya daha büyük yaştaki araçlara karşılık iktisap edilen yeni araçlarda ÖTV uygulaması nasıldır?

27/3/2018 ila 31/12/2019 tarihleri arasında (bu tarihler dahil), ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı liste kapsamında bulunan insan taşımaya mahsus binek otomobil, panelvan, arazi taşıtı, ATV, steyşın vagon vb. araçlar, sürücü dâhil on veya daha fazla kişi taşımaya mahsus minibüs, midibüs ve otobüsler ile eşya taşımaya mahsus yarı römorkler için çekiciler, van, pick-up, kamyonet, kamyon vb. araçlardan 16 ve daha büyük yaşta olanların, doğrudan veya ihracatçılar vasıtasıyla ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkartılması halinde, aynı cins yeni bir aracın ilk iktisabında tahakkuk eden özel tüketim vergisinin, araçların cinsleri ve özelliklerine göre, 10.000 Türk lirasını aşmamak kaydıyla Bakanlar Kurulunca belirlenen kısmı terkin edilmektedir.

Uygulamada, yeni araç alımında tahakkuk eden özel tüketim vergisinden; otomobil ve arazi taşıtı cinsi araçlar için özel tüketim vergisi matrahı esas alınarak 3.000 ila 10.000 TL arasında belirlenen tutarlar, bunların dışında kalan kamyon, kamyonet, tır çekicileri, van, panelvan, minibüs, otobüs gibi araçlar için ise özel tüketim vergisi matrahına bakılmaksızın 10.000 TL terkin edilmektedir.

İstisnadan yararlanabilmek için, söz konusu araçların doğrudan veya Bakanlar Kurulunca nitelikleri belirlenen ihracatçılar vasıtasıyla ihraç edilmesi veya aracın cinsine göre; il özel idarelerine, büyükşehir belediyelerine veya Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğüne ait hurda müdürlüklerinden herhangi birine ya da ömrünü tamamlamış araç (ÖTA) teslim yerlerine veya geçici depolama alanlarına fiilen teslim edilmesi gerekmektedir. Bahse konu düzenlemeden yararlanma hakkı, trafik sicilinde adlarına araç kayıtlı olan kişilere ait olup, bir başkasına devredilmesi mümkün değildir.

Ayrıca, ihraç edilen veya hurdaya çıkartılan aracın, ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listedeki 87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan binek otomobili veya esas itibariyle insan taşımaya mahsus bir araç olması halinde, yeni alınacak aracın motor silindir hacminin 1600 cm³ ve altında olması şarttır.

 

 


Kaynak: GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikAynı işverene ait farklı sigorta dosyalarında çalışan kişi yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda mıdır?
Sonraki İçerikBireysel emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından yapılan hangi tür ödemeler menkul sermaye iradı sayılır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz