Ana Sayfa Çalışma Hayatı Geriye dönük SGK işten çıkış kodlarını değiştirmeden personeller işsizlik maaşı nasıl alabilir?

Geriye dönük SGK işten çıkış kodlarını değiştirmeden personeller işsizlik maaşı nasıl alabilir?

967
0

İşverene, işçiler adres nakli nedeniyle kıdem tazminatlarını isteyen bir noter ihtarı çekmişler. İşverende personellerin çıkışını istifa olarak çıkışını yaptırdı. Sonra uzlaşmaya gidildi ve işçilere kıdem ödenemeyecek fakat işçilerin çıkışları işveren tarafından yapılacakmış gibi güncellenmesi istenmektedir. İşveren işçi çıkışları ile ilgili SGK sisteminden bir güncelleme yaparsa cezai bir durum söz konusu olur mu?

İşveren ve işçi konuda mutabık ise ödemelerde banka aracılığıyla yapılmış dekonta haiz ise SGK düzeltmede İş-Kurla beraber yapmakta ve cezai uygulama olmamaktadır.

 

Kıdem tazminatından kesinti yapılır mı?

Kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesilmektedir, başka kesinti yapılmamaktadır.

 

Kıdem tazminatı hesaplanırken ücrete hangi ödemeler dâhil edilir?

Net ücret, yemek yardımı, kasa tazminatı, gıda yardımı, yakacak yardımı, eğitim yardımı, konut yardımı, giyecek yardımı, erzak yardımı, sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli, unvan tazminatı, aile yardımı, çocuk yardımı, temettü, havlu ve sabun yardımı (işyerinde kullanılacaksa tazminat hesabında dikkate alınmaz), taşıt yardımı, yıpranma tazminatı, kalifiye, nitelik zammı, sağlık yardımı, mali sorumluluk tazminatı, devamlı ödenen primler.

 

Kıdem tazminatı hesaplanırken ücrete hangi ödemeler dâhil edilmez?

 Yıllık izin ücreti, evlenme yardımı, hafta tatil ücreti, bayram harçlığı, hastalık yardımı, genel tatil ücreti, doğum yardımı, ölüm yardımı, izin harçlığı, jestiyon ödemeleri, teşvik ikramiyesi ve primleri, jübile ikramiyesi, seyahat primleri, devamlılık göstermeyen primler, fazla çalışma ücreti, iş arama yardımı, harcırah, bir defalık verilen ikramiyeler, iş elbisesi ve koruyucu malzeme bedelleri.

 

İşyerinde 10 yıldan beri çalışan işçi, ne kadarlık ücret tutarında kıdem tazminatı alabilir?

1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’üncü maddesinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeneceği belirtilmektedir. Dolayısıyla, işçi her yıl için 30 günlük olmak üzere toplam 300 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatına hak kazanır.

 

10.000 TL net ücret alan bir çalışanın, kıdem tazminatına esas ücreti ne kadardır?

Kıdem tazminatı ödemesinin her hizmet yılı için ödenebilecek üst sınırı en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenebilecek azami miktarı geçemez. Bu nedenle işçiye kıdem tazminatı ödemesi yapılırken işçinin ücretinin yanında ilgili döneme ait kıdem tazminatı tavanı miktarı dikkate alınmalıdır. (2020-Ocak-Haziran için Kıdem tazminatı Tavanı 6.729 TL)

 

 Kıdem tazminatı zamanında ödenmezse faiz istenilebilir mi?

İstenilebilir. Çünkü kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi halinde ödenmeyen süreye göre mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmedileceği 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’üncü maddesinde belirtilmektedir.

 


Kaynak: İSMMMO,Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik2020 Mart Azami Kira Artış Oranı yüzde 14,52 oldu!
Sonraki İçerikSGK ile Ziraat Bankası Arasında Emekli Promosyonu Protokolü İmzalandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz