Ana Sayfa Vergi Gelir vergisi mükellefleri eğitim ve sağlık harcamalarının ne kadarını beyannamelerinde indirim konusu...

Gelir vergisi mükellefleri eğitim ve sağlık harcamalarının ne kadarını beyannamelerinde indirim konusu yapabilir?

676
0

Gelir vergisi mükellefleri için yıllık beyanda indirim konusu yapılabilecek olan hayat sigortası, sağlık sigorta poliçe ve harcamaları, eğitim harcamaları için her birinde %10 indirim mi yapılmaktadır yoksa toplamda %10’luk kadar kısmı için indirim hakkı vardır?

GVK 89/1 maddede sayılanların toplamı için Beyan edilen gelirin %15 i (Özel sigorta)

GVK 89/2. maddede sayılanların toplamı için Beyan edilen gelirin %10 u (Eğitim sağlık) eğitim için %10 Sağlık için %10 değildir. Tek %10 uygulanır.

 

Beş yıl içerisinde satın aldığımız daireyi maliyet bedeli üzerinden %5 ini gider gösterebiliyoruz. Dairenin teslim tarihinde yapılan elektrik, doğalgaz, su vb. ilk tesis bağlantı bedellerini ve satın alma ve kat mülkiyetine kadarki geçen ara süreçte, soyadı değişikliğinden dolayı, ödenen tapu harç vergisini de, dairenin maliyet bedeline ilave edebiliyor muyuz?

İndirimin uygulanacağı rakam; Tapuda gösterilen ve Emlak vergisine esas olan değerdir.

 

Kıbrıs’ta çocuğu okuyan mükellef, okul için ödediği ücreti yıllık gelir vergisinden %10 eğitim gideri olarak düşebilir mi?

Hayır düşemez. Harcamanın Türkiye’de yapılması gerekir. GVK 89/2. Beyan edilen (5281 sayılı Kanunun 43/8-c maddesiyle değişen ibare.

Geçerlilik; 01.01.2005, Yürürlük; 31.12.2004) gelirin % 10’unu aşmaması(*), Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları (mükerrer 121 inci madde çerçevesinde eğitim ve sağlık harcamaları nedeniyle vergi indiriminden yararlanan ücretliler, aynı harcamalarını bu hükümden yararlanarak matrahlarından indiremezler.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikYıllara Göre İşletme Hesabı Esası Ve Bilanço Esasına Göre Defter Tutma Hadleri
Sonraki İçerikYabancı Ülkelerde Elde Edilen Kazanç ve İratların elde edinme tarihi hangi kritere göre belirlenir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz