Ana Sayfa TTK Donatma İştiraklerinde Kazanç ve Zarar Nasıl Dağıtılır?

    Donatma İştiraklerinde Kazanç ve Zarar Nasıl Dağıtılır?

    1345
    0

    1- DONATMA İŞTİRAKLERİNDE KAZANÇ VE ZARAR NASIL DAĞITILIR?
    İştirakin kazancı ve zararı, paydaş donatanlara gemideki paylarına göre dağıtılır. Kazanç ve zarar hesabı ile kazancın dağıtılması takvim yılı sonunda yapılır. 

    2- DONATMA İŞTİRAKLERİNDE GİDERLER KİME AİTTİR?
    2.1-
    Paydaş donatanlardan her biri iştirakin giderlerine, özellikle geminin donatılması ve tamiri giderlerine, gemideki payları oranında katılmak zorundadır.
    2.2- Paydaş donatanlardan biri kendisine düşen gider payını ödemez ve bu para diğer paydaş donatanlar tarafından onun hesabına avans olarak verilirse, borçlu paydaşın temerrüt faizi ödeme yükümlülüğü, avansların verildiği tarihten itibaren başlar. Avansın ödenmesinin, borçlu paydaşa ait gemi payı veya payları üzerinde, avans veren paydaş donatanlar bakımından doğurduğu sigortalanabilir menfaatin sigorta ettirilmesi hâlinde, sigorta giderleri de borçlu paydaş donatana ait olur.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikGemi Müdürünün Yükümlülükleri Nelerdir?
    Sonraki İçerikTicaret Gemi Sicillerine Hangi Hallerde Şerh Konulabilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz