Ana Sayfa Vergi Bir firmada bordrolu olarak çalışan işletme sahibi mikro ihracat istisnasından faydalanabilir mi?

    Bir firmada bordrolu olarak çalışan işletme sahibi mikro ihracat istisnasından faydalanabilir mi?

    Esnaf Muafiyeti ve Mikro İhracat

    458
    0

    Mikro ihracat yapan mükellef aynı zamanda başka bir iş yerinde bordrolu olarak çalışmaktadır. Çalışan personeli yoktur. % 50 mikro ihracat gelir vergisi istisnasından yararlanabilir mi? 

    İndirimden GV mükellefleri yararlanır. 

    Bu kişilerin başka bir firmada bordrolu çalışamayacağı görüşündeyiz. 

    Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesi yani diğer indirimler kalemlerinden biri olmasıdır.

    Bir başka deyişle, bu vergi avantajı bir İSTİSNA değildir, ancak vergilendirilebilir bir matrahınızın bulunması durumunda yararlanabileceğiniz bir indirim çeşididir. 

    Yararlanamadığınız tutarlar sonraki yıllara devretmez ancak ilgili yıla ait kazancınız varsa ve kanunun tanıdığı hadler aşılmadığı sürece yararlanılabilecek bir indirim türüdür.

    Esnaf muafiyet belgesi olan biri. Mikro ihracat yapacağı zaman PTT üzerinden ürün gönderirken, nasıl ilerlemeli? Vergi mükellefiyeti yoktur. Rakam 15.000 Euro sınırı altındadır. Fatura kesemiyor. Süreç nasıl olmalıdır?

    7256 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’daki mikro ihracat ile ilgili maddeler şunlar; 

    MADDE 15 – 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasına (9) numaralı bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve mevcut (10) numaralı bent buna göre teselsül ettirilmiştir. “

    1. Ayrı bir iş yeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar. Bu bent kapsamında esnaf muaflığından faydalanılabilmesi için Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alınması, Türkiye’de kurulu bankalarda bir ticari hesap açılması ve tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır. 

    Bankalar, bu bent kapsamında açılan ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %4 (bir ve üzeri işçi çalıştırıldığı durumda %2) oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve 98 ve 119 uncu maddelerdeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlüdür. 

    İstihdama bağlı indirimli oranın uygulanması için ilgili ayda bir işçinin en az on gün süreyle çalıştırılması gerekir. Bu hasılat tutarı üzerinden ayrıca 94’üncü madde kapsamında tevkifat yapılmaz. Bu bent kapsamında elde edilen hasılatın 220.000 Türk lirasını aşması hâlinde, mükellef izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilir ve tekrar bu muafiyetten faydalanamaz. Bentte yer alan hasılat koşulu dışındaki diğer şartların ihlal edildiğinin tespit edilmesi hâlinde muafiyetten faydalanılamaz ve zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil olunur. 

    Bentte yer alan oranları ve tutarı, yarısına kadar indirmeye ve iki katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir. 

    YUKARIDAKİ düzenlemeye göre ihracatın nasıl yapılacağı, bürokratik işlemler konusunda Henüz Resmi Gazetede yayımlanmamış 314 seri nolu GVK Gn Tb.TASLAĞI İçin aşağıdaki taslağı  inceleyiniz. 


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBir firmada sigortalı olarak çalışan bir kişi vergi mükellefiyeti açtırması durumunda genç girişimci istisnasından faydalanır mı?
    Sonraki İçerikE- fatura kullanan tüzel kişilik nevi değişikliği yaparsa yeni oluşan tüzel kişilik e- defter kullanmak zorunda mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz