Ana Sayfa Muhasebe %5’lik Vergi indirimi hangi hesapta takip edilir?

    %5’lik Vergi indirimi hangi hesapta takip edilir?

    %5’lik vergi indirimi hangi hesapta takip edilmektedir?

    681
    0

    Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinde GVK Mükerrer 121 madde kapsamında hesaplanan vergi indirimini gelir olarak kayıtlara almalı mıyız?

    Gelir olarak kayıtlara alınmaz. Gelir vergisi mükellefleri için muhasebe kaydı olmaz. Şahsi vergi olan GV daha az ödenmiş olur.

    KV mükellefleri için ise aşağıdaki kayıt yapılır.

    KV beyannamesi verilip Tahakkuk fişi alındıktan sonra (01-30 /NİSAN) Beyanname üzerinden indirilen %5 oranındaki indirim, 136 Hesap (B), 570 hesap (A) olarak kayıt yapılacaktır.

    136 hesap daha sonra mahsup edilecek vergi ile kapatılır.

    360 (B) 136 (A) veya iade alınır.

    SGK 17103, 27103, 6111 vb. teşvikleri 602/649 gelir hesaplarına mı yazmak yoksa maliyet hesaplarından düşmek mi gerekiyor. Doğru olan kayıt 602/649 hesaplara gelir kaydetmek değil midir?

    602 Hesaba kayıt yapılır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikVergi mükellefiyeti olmayanlar gayrimenkul satışlarına istinaden değer artışı kazancı elde ederse yıllık gelir vergisi beyannamesinde bunu bildirir mi?
    Sonraki İçerikEndüstriyel alanda faaliyet gösteren gerçek kişi emlak komisyonculuğu yapabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz