Ana Sayfa Muhasebe Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki mükelleflere yapılan teslimleri KDV beyannamesinde nasıl göstereceğim?

Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki mükelleflere yapılan teslimleri KDV beyannamesinde nasıl göstereceğim?

1678
0

Bir mükellefim OCAK/2019 Döneminde Arçelik firmasına 3065 KDV kanunun 13/d mad göre 118.000TL’lik bir fatura kesmiş olup KDV hesaplanmamıştır. (KDV İstisnası ibaresi yazılmış).

Faturada “E600 Kazan Maças”ı diye yazıyor. (Çamaşır makinasının kalıbının bir parçası. Kalıp üretimi yapıyoruz)
 

KDV Beyanında nasıl beyan edeceğim?

KDV hesaplanmayacak mı? Matrah bölümüne yazılmayacak mı? Direkt tam istisna kapsamında mı yazılacak?

İstisna uygulanması için alıcının Yatırım teşvik belgesi olması ve global listede yer alması gerekir. KDV beyannamesinde tam istisnalar bölümünde 308 kodda beyan edilmesi gerekir.

Tam istisna bölümüne, teslim tutarı (matrah ) yazılır. Yüklenen KDV (alışta ödenen KDV) yazılır.

 

3065-KDV Kanunu
Madde 13

Araçlar, kıymetli maden ve petrol aramaları ile ulusal güvenlik harcamaları ve yatırımlarda istisna (4)

 

d) Yatırım Teşvik Belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makina ve teçhizat teslimleri ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları[4] (Şu kadar ki, yatırımın teşvik belgesinde öngörüldüğü şekilde gerçekleşmemesi halinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir. Zamanında alınmayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlar).[5]

 

 

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikYurtdışı İnternet Sitelerinin Türkiye’de Elde Ettiği Kazançlar Üzerinden Vergi Hesaplanır mı?
Sonraki İçerikMüteahhitten Alınan Konut İçin Eksik Fatura Düzenlenmesi Halinde Tapuda Hangi Değer Üzerinden Harç Ödenir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz