Ana Sayfa Vergi Vergi mükellefiyeti olmayan kişilerden alınan havyan yemlerinde KDV ve stopaj uygulanır mı?

Vergi mükellefiyeti olmayan kişilerden alınan havyan yemlerinde KDV ve stopaj uygulanır mı?

1875
0

Konu: Hayvan yemi saman için uygulanacak stopaj ve kdv oranı hk.

…  hayvan yemi olarak saman alım satımı yaptığınız belirtilerek, vergi mükellefi olmayan kişilerden alınacak saman için düzenlenen müstahsil makbuzunda stopaj ve katma değer vergisi oranı hakkında…

…   vergi mükellefi olmayan kişilerden (çiftçilerden) hayvan yemi olarak kullanılmak üzere “saman” satın alınmasına bağlı olarak, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin (11) numaralı bendi uyarınca % 4 oranında; söz konusu ürünün ticaret borsasına tescil ettirilerek satın alınması halinde ise % 2 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

3065 sayılı KDV Kanununun 13/ı maddesi ile, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilen gübreler ve gübre üreticilerine bu ürünlerin içeriğinde bulunan hammaddelerin teslimi ile küspe (Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 2303.10 tarife pozisyon numarasında sınıflandırılan nişastacılık artıkları ve benzeri artıklar ile 2303.30.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyon numarasında sınıflandırılan biracılık ve damıtık içki sanayinin posa ve artıkları hariç), tam yağlı soya (fullfat), kepek, razmol, balık unu, et unu, kemik unu, kan unu, tapyoka (manyok), sorgum ve her türlü fenni karma yemler (kedi-köpek mamaları hariç), saman, yem şalgamı, hayvan pancarı, kök yemler, kuru ot, yonca, fiğ, korunga, hasıl ve slajlık mısır, üçgül, yemlik lahana, yem bezelyesi ve benzeri hayvan yemleri (yeşil ve kuru kaba yemler ve bunların pellet şeklinde veya mevsimsel ihtiyaçlara göre bir bağlayıcı kullanılarak veya kullanılmadan işlem görmüş olanları dahil) teslimi,” KDV den istisna edilmiştir.

Buna göre, 3065 sayılı KDV Kanununun 13/ı maddesinde ismen sayılan hayvan yemi saman (balya şeklinde olanlar dahil) teslimleri KDV den istisna olacaktır.

 


Kaynak: ÇORUM VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü 12.11.2019 – 76071283-120.01.02.11-E.35255 Sayılı Özelge
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikRekabet Hukukunda Yatay İşbirliği Anlaşmaları Çerçevesinde Bilgi Değişimi (Stj. Av. Serdar Darama)
Sonraki İçerikYabancı uyruklu personellerin ücretiz izin hakkı var mıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz