Ana Sayfa Vergi Vergi incelemesinde olan bir firma 7326 sayılı kanundan faydalanırsa incelemeden dolayı ceza...

    Vergi incelemesinde olan bir firma 7326 sayılı kanundan faydalanırsa incelemeden dolayı ceza alır mı?

    7326 Sayılı kanun davadan vazgeçme durumunda matrah artırımı

    402
    0

    7326 göre işletmede fiilen olup, kayıtlarda olmayan stok affı son ödeme 30.09.2021 yazmaktadır. Bu tarihten sonra ödeme yapılırsa, 6183 göre gecikme faizi alınır yada hiç müracaat edilmemiş gibi kabul edilir gibi bir ibare geçmemektedir. Vadesinde ödenmeyen stok affı bozulur mu?

    Bizim burada verdiğimiz yanıtlar YORUM dur. Bağlayıcı değildir. 

    Maliyeden Mükellefler özelge talep eder. Oda özelge talep edemez. 

    Bundan önceki stok affı uygulamalarında ödeme yapılmadığı hallerde gecikme zammı ile tahsil edilmiştir. Hak kaybı olmamıştır 7326 sayılı Kanunda sadece Matrah artırımı için süresinde ödenmezse hak kaybı olduğu belirtilmiştir. VUK 3. maddesindeki hükme göre Konu için lafzi bir düzenleme olmasa da kanun ruhu bunu gerektirir. ” Vergi Kanunlarının Uygulanması ve İspat: VUK Madde 3 A) Vergi kanunlarının uygulanması: Bu Kanunda kullanılan “Vergi Kanunu” tabiri işbu Kanun ile bu Kanun hükümlerine tabi vergi, resim ve harç kanunlarını ifade eder. Vergi kanunları lafzı ve ruhu ile hüküm ifade eder. Lafzın açık olmadığı hallerde vergi kanunlarının hükümleri, konuluşundaki maksat, hükümlerin kanunun yapısındaki yeri ve diğer maddelerle olan bağlantısı göz önünde tutularak uygulanır. “” VD nin ŞİFAİ verdiği bilginin önemi yoktur. Hukuki görüş yazılı verilir.

    Mükellefim 2016-2017-2018 yıllarından incelemeden ceza yedi ve kaçakçılık olarak değerlendirilip tarafına ceza davası açıldı. Mükellef karşı dava açtı. Mükellefim davasından vazgeçip KDV ve matrah artırımı yapar ise yediği ceza ve açılan dava iptal olur mu?

    Vergi hukuku uygulamalarında “ceza yenmez” “ceza kesilir.” Matrah artırımı yapılmasına da bir engel yok. Matrah artırımı yapıldığında ceza ve vergi iptal olmaz. Tarh edilen vergi ve kesilen cezalar için Vergi mahkemesinde dava açılmış ise davanın safhalarında nasıl bir uygulama yapılacağı konusundaki tablo aşağıdaki linkde bulunan 

    REHBERİN ; 3)- KESİNLEŞMEMİŞ VEYA DAVA SAFHASINDA BULUNAN ALACAKLAR: (7326 SK Md.3) Bölümündedir. 

    https://www.ismmmo.org.tr/dosya/2599/Mevzuat-Dosya/09062021-alacaklarin-yeniden-yapilandirilmasi.pdf


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBireysel kredi kullanan kişi sayısı son bir yılda 1,1 milyon kişi artarak 34,5 milyon kişi oldu
    Sonraki İçerikKuru soğanın 2021 yılı ilk 6 ayındaki ihracat miktarı geçen seneye göre 107 bin tona çıktı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz