Ana Sayfa SGK Ücretsiz izine çıkan personellerin eksik gün bildirimlerini SGK’ya yapmalı mıyız?

Ücretsiz izine çıkan personellerin eksik gün bildirimlerini SGK’ya yapmalı mıyız?

671
0

Covit-19 nedeniyle ücretsiz izne ayrılıp maaş talebinde bulunmayacak olanlar için SGK’ya ücret izin listesi vermemiz gerekiyor mu?

Salgından önce ya da sonra kendi isteği ile ücretsiz izne ayrılmış işçilerin bildirimleri “21-Diğer Ücretsiz İzin” kodu ile bildirilmeye devam ederken 7244 sayılı Kanun sonrasında işveren tarafından ücretsiz izne gönderilen işçiler için ise yeni kod kullanılacaktır. (28-pandemi ücretsiz izin).

10’dan az çalışanı bulunan özel sektör işverenlerinin 30 günden az çalışan sigortalısı için en geç aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken son tarihe kadar eksik gün formu ile eksik gün bildirimi son gününe kadar eksik gün bildirimini yapması gerekiyor. Ancak bu uygulama; 5510 sayılı Kanunun 86. Maddesine yapılan değişiklik ile; “Ay içinde istirahat, devamsızlık, ücretsiz izin ve kısmi istihdam gibi çeşitli nedenlerle işe gelmeyen kişilerin eksik günlerine ilişkin belgeleri, her ayın 23’ünde verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesi ile birlikte Kuruma verilmesinin gerekmediği ancak bu eksik günlere ilişkin belgelerin Kurum tarafından talep edildiğinden Kurum’a sunulmak üzere saklanması gerektiği belirtilmiştir.”

86.maddenin 5. fıkrasında yapılan değişiklik ile de; saklanması gereken bu belgelerin Kurum tarafından talep edildiğinde Kurum’a sunulmaması, sunulsa bile kabul edilmemesi halinde ise 1 ay içinde eksik günlerin 30 güne tamamlanması istenecektir.

Eğer, eksik günler ispatlanamazsa ve ek aylık prim ve hizmet belgesi verilerek 30 güne tamamlanmazsa Kurum tarafından ceza uygulanacaktır.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTeknoloji Geliştirme Bölgesinde Faaliyette Bulunanlara Yönelik KDV İstisnası var mıdır?
Sonraki İçerikHatalı Teşvik Kayıtları Süre Uzatımı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz