Ana Sayfa Vergi Ticari mallar hesabından görülen taşınmazlar için yeniden değerleme yapabilir miyiz?

    Ticari mallar hesabından görülen taşınmazlar için yeniden değerleme yapabilir miyiz?

    Yeniden değerleme yapılacak iktisadi kıymetler

    955
    0

    Faaliyet konusu oto alım satımı ve emlak alım-satımı olan Ltd firmamız var. Mesken alımlarını tapudan firma üzerine alıyor ve satıyor. Mesken alımlarını 153 ticari mal alımları hesabında takip ediyoruz.2015-2016 yıllarında alım yaptığı ticari mal olarak aktife kayıt ettiğimiz meskenlerden satışı olmayıp halen stokta bekleyen daireler var. Bu taşınmaz stoklarımızın bilançodaki değerleri şimdiki rayiç değerlerin çok altında kalmıştır.7326 sayılı kanun ile bu taşınmaz vasfındaki Ticari mallar için Yeniden Değerleme Değer artışından faydalanabilir miyiz?

    Aktif de 153 hesap da kayıtlı Gayrimenkuller için Yeniden değerleme yapılamaz. 

    VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 530)

    7326 sayılı kanun ile muhtasar yönünden
    1) Hizmet erbabına ödenen ücretler
    2) SM ödemeleri
    3) Kira ödemeleri
    4) Yıllara sari inşaat ve onarım işlerine ait ödemeler vb kapsam içine alınmış olmakla birlikte, Kurum kazancı kaynaklı kar dağıtımından doğan tevkifata ilişkin vergi artırımına imkan verilmemiştir. Bu bağlamda Kurumlar Vergisi yönünden yapılacak matrah artırımı Kurum kazancı kaynaklı olan kar dağıtım stopajı yönünden koruma sağlar mı?

    Dağıtılmayan kar için koruma sağlamaz. Kar ne zaman dağıtılır ise GV stopajı yapılır. 7326 sayılı kanun ile ilişkilendirilmez.

    VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 530) 

    Yeniden değerlemeye tabi tutulabilecek iktisadi kıymetler

     MADDE 5 – 

    (1) 213 sayılı Kanunun geçici 31 inci maddesinin yedinci fıkrasının yürürlüğe girdiği 9/6/2021 tarihi itibarıyla aktife kayıtlı bulunan iktisadi kıymetler bakımından söz konusu fıkra uygulamasından yararlanabilir. 

    (2) Sat-kirala-geri al işlemine veya kira sertifikası ihracına konu edilen iktisadi kıymetler ile iktisadi kıymetlerin alım, satım ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların bu amaçla aktiflerinde kayıtlı bulunan emtia niteliğindeki kıymetler, bahse konu fıkra kapsamında yeniden değerlemeye tabi tutulamaz. Kapsama giren işletmelerin kiralamaya konu ettikleri iktisadi kıymetler emtia niteliğinde bulunmadığından, yeniden değerlemeye tabi tutulabilir. 

    (3) Yeniden değerlemeye tabi tutulacak taşınmazların, 213 sayılı Kanun uygulamasında amortismana tabi iktisadi kıymet mahiyetinde olması zorunluluğu bulunmadığından, müessese hükümlerinden faydalanmak isteyen mükelleflerce boş arazi ve arsalar da yeniden değerlemeye tabi tutulabilecektir. Tebliğin yukarıdaki hükümlere göre ; 250-252 hesaplar da kayıtlı gayrimenkuller yeniden değerlemeye tabii tutulabilir.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÇekya’da Temmuz-Ağustos döneminde otomobil üretimi geçen yılın aynı dönemine kıyasla %39,2 oranında azaldı
    Sonraki İçerikİstanbul’da Ağustos ayında tahsil edilen vergi 61 milyar TL’ye ulaştı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz