Ana Sayfa Muhasebe Şirket aktifinde kayıtlı olan demirbaşları bir kuruma bağışlarsak faturayı nasıl düzenleyeceğiz? Kesilen...

    Şirket aktifinde kayıtlı olan demirbaşları bir kuruma bağışlarsak faturayı nasıl düzenleyeceğiz? Kesilen fatura kurumlar beyannamesinde indirim olarak gösterilebilir mi?

    1211
    0

    Şirketimizi taşıyacağız fakat ofis de bulunan demirbaşları bir okula bağışlayacağız. Ürünlerin defter değerleri 0 değil düşük de olsa defter değerleri mevcut. Burada faturayı bedelsiz mi düzenleyeceğiz?
    Ardından 255-257-689 hesaplarını mı çalıştıracağım?

    Kurum kazancından indirilebilecek bağış ve yardımları kurumlar vergisi kanunun 10’uncu maddesi gereğince sınırlı ve sınırsız olarak indirilebilecek bağış ve yardımlar olmak üzere ikiye ayırabiliriz.

    Bu bağış ve yardımların indirim konusu yapılabilmesi için ön şart kurum kazancının bulunmasıdır. Kurumlar vergisi matrahının tespitinde sınırlı olarak indirim konusu yapılabilecek bağış ve yardım tutarı, o yıla ait kurum kazancının %5’i ile sınırlıdır.

    İndirilebilecek bağış ve yardım tutarının tespitinde esas olan kurum kazancı, zarar mahsubu dahil giderler ile iştirak kazançları istisnası düşüldükten sonra, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutardır. Bu hesaplama sonucu kazancın %5’ini geçen bir tutar bulunması halinde bu tutar indirim konusu yapılamayacak ayrıca sonraki yıla devredilemeyecektir.

     

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    BENZER İÇERİKLER

    Vergiden muaf dernekler tarafından yapılan bağışlar vergiye tabi midir?

     

     

    Derneğe yapılacak ayni bağış ve yardımlar kurum kazancı tespitinde indirim konusu yapılabilir mi?

     

     

     

    Vefat eden çalışanımızın eşine yapacağımız bağışı gider yazabilir miyiz?

     

     

     

     

    Önceki İçerikDiğer ücret nedir, Diğer ücret geliri elde edenler beyanname vermeli midir?
    Sonraki İçerikGeçmiş yıllara ait KDV düzeltmelerinde çıkan ödeme için uzlaşma talep edebilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz