Ana Sayfa TTK Sermaye Artırım Türlerinden Esas Sermaye ve Kayıtlı Sermaye Sisteminin Karar Farklılıkları Nelerdir?

    Sermaye Artırım Türlerinden Esas Sermaye ve Kayıtlı Sermaye Sisteminin Karar Farklılıkları Nelerdir?

    2067
    0

    ESAS SERMAYE SİSTEMİ:
    Kararı Genel Kurul alır. Artırılan sermayeyi temsil eden payların tamamı ya değişik esas sözleşmede ya da iştirak taahhütnamelerinde taahhüt edilecektir.

    KAYITLI SERMAYE SİSTEMİ:
    1-
    Kararı Yönetim Kurulu alır. Bunun için Yönetim Kurulu esas sözleşmede, belirli bir tavana kadar sermaye artırımı konusunda yetkilendirilecektir.
    2- Yönetim Kurulu, primli pay ve imtiyazlı pay çıkarılması ve rüçhan hakkının sınırlandırılması konularında da yetkilendirilebilecektir.
    3- Yönetim Kurulu’nun kayıtlı sermaye sistemi çerçevesinde aldığı kararların iptali, pay sahipleri ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından talep edilebilecektir. Genel Kurul kararlarının iptal nedenlerine ilişkin hükümler kıyas yoluyla burada da uygulanacaktır. İptal süresi kararın ilanı tarihinden itibaren 1 aydır.
    4- Rüçhan Hakkı, haklı sebeplerin varlığında sınırlandırılabilecektir.
    5- Genel Kurul’da sınırlandırma en az esas sermayenin %60’ının olumlu oyuyla gerçekleştirilebilecektir.
    6- Rüçhan hakkının devredilebilmesi mümkündür.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikMaddi Duran Varlıklar – Sabit Kıymet Alış – Taşıt – Binek Oto
    Sonraki İçerikMaddi Duran Varlıklar – Sabit Kıymet Alış – Taşıt – Ticari Araç

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz